Ilyen veszélyekkel járhatnak a mellrákkezelések

Növelhetik a szív-és érrendszeri betegségek, köztük a szívelégtelenség kockázatát egyes mellrákterápiák - figyelmeztettek az Amerikai Szívtársaság szakemberei a Circulation című folyóiratban közzétett tudományos közleményükben.

Az amerikai szakemberek szerint a nőknek gondosan mérlegelniük kell bármely terápia kockázatait és előnyeit, amely ártalmas lehet a szívre. Nem minden kezelés hordoz kockázatot, és vannak módok azok csökkentésére vagy elkerülésére - hangsúlyozták.

"Azt akarjuk, hogy a betegek a legjobb kezelést kapják a mellrákra. Mindenkinek konzultálnia kell orvosával a mellékhatásokról" - hangoztatta Laxmi Mehta, az Ohiói Állami Egyetem nőbetegekre szakosodott szívspecialistája, aki a közleményt megfogalmazó orvoscsoportot vezette.

Az Egyesült Államokban több mint hárommillió mellrákból felépült ember van és mintegy 48 millió szívbeteg - emlékeztetnek a szakemberek.

"A legtöbb emlőrákbeteg attól fél, hogy ez a betegség okozza a halálát. Még ha fel is épül a kórból, akkor is tart ettől, de több mint valószínű, hogy szívbetegségben fog meghalni, különösen a 65 év felettiek" - hangoztatta Mehta. 

A mellrákkezelések mellékhatásai között lehet a szabálytalan szívritmus, billentyűproblémák vagy a szívelégtelenség, amikor a szív gyengül és képtelen hatékonyan pumpálni a vért. A tünetek jóval a mellrákkezelés befejezése után jelentkezhetnek.

A Herceptin vagy a hozzá hasonló gyógyszerek szívelégtelenséget okozhatnak. Ez néha átmeneti és a kezelés után elmúlik, de állandósulhat is.

A sugárterápia az artériákra van hatással, szűkítheti, vagy elzárhatja azokat. Más gyógyszerek szívritmuszavart idézhetnek elő, vagy az artériák görcsös összehúzódását, ami végső soron akár szívrohamot idézhet elő. Egyes kezelések a DNS-t is károsíthatják.

Egyes kutatások azt jelzik, hogy az immunterápiás új gyógyszerek ritka esetekben, de okozhatnak szívkárosodást.


MTI/para