Így előzd meg azt, hogy a felforrósodott laptopod tönkremenjen

Ha azt tapasztaljuk, hogy a laptopunk forróbb a kelleténél, az valamilyen hibára utal, ráadásul amennyiben ez az állapot állandósul, akkor a gép akár el is romolhat. Természetes jelenség, hogy a laptop működés közben felmelegszik, ám ez csak addig normális, amíg a gép langyos – írja a Femina.

Így előzd meg azt, hogy a felforrósodott laptopod tönkremenjen
-illusztráció-

Ha már annyira forró, hogy szinte hozzá sem tudsz érni, akkor valószínűleg valami gond van. Ilyenkor más jelei is vannak a problémának, például a ventilátor hangos, erőlködő zúgása, de akkor is gyanakodnod kell, ha a gép szinte süt, a hűtőberendezés pedig csendes, vagyis meg sem mozdul. Az alábbiakban megtudhatod, ez miért lehet, mit okoz, és hogyan tehetsz ellene!

A ventilátor felelős a laptop hűtéséért, egy bizonyos idő után azonban felhalmozódhat benne a kosz és a por, aminek révén a hatékonysága jelentős mértékben csökkenhet, ez pedig a gép túlmelegedéséhez vezethet. A gond megszüntetéséhez meg kell tisztítani a szennyeződésektől.

Amennyiben a ventilátor hangos, kattogó zajt is generál, az arra utal, hogy meghibásodott, ami azt jelenti, hogy nem elegendő tisztává tenni, hanem javításra vagy cserére is szükség van.

A hűtőpaszta a laptop hűt felülete és a processzor vagy a grafikai processzor között helyezkedik el, ez adja át a hőt. Abban az esetben játszhat közre a gép felmelegedésében, ha kiszárad vagy megsérül, ilyenkor ki kell cseréltetni.

Nem tanácsos huzamosabb ideig elhalasztani a probléma megoldását, hiszen ha sokáig várunk, a laptopban olyan károk is keletkezhetnek, amiket már csak költséges javíttatással lehet megoldani. A túlmelegedett gép lassabban működik, sőt, olykor akár magától le is állhat.

Otthon is javíthatunk a helyzeten, ha sűrített levegő segítségével kifújjuk a ventilátor környékéről, valamint a billentyűzet alól a felgyülemlett koszt. Ez azonban nem hoz végleges megoldást, a hatékony tisztításhoz bele kell nyúlni a gépbe, ám nem érdemes megpróbálkozni  azzal, hogy otthon magunk szétszereljük a gépet, hiszen a laptop még kényesebbek eszköz, mint az asztali számítógép, vagyis nagyon könnyen kárt tehetünk benne. Jobban tesszük, ha inkább szakemberre bízzuk a dolgot.

Femina