A hosszú élet újabb titkát fejthették meg

Az Edinburgh-i Egyetem kutatói megtalálhatták a hosszú élet egyik titkát: mintegy 1,75 millió ember egészségügyi adatait elemezve rájöttek, hogy közös tulajdonság abban a különösen hosszú életet élő 60 ezerben, hogy pontosan a megfelelő szintű a vérükben a vas mennyisége – írja a 24.hu a Futurismre hivatkozva.

A Nature Communications tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint speciális gének találhatók meg a hosszú életű emberekben, amelyeknek feladata a vér vasszintjének szabályozása.

A kutatók azt is megjegyezték, hogy ez a tanulmány segíthet megérteni, hogy miért csökkenti az egészséges évek számát a magas vastartalmú élelmiszerek, ha gyakran fogyasztjuk őket. Ennek köze lehet ahhoz, hogy a fogyasztásuk megnöveli a vérben a vasszintet, ami kizökkenti az ideális állapotából.

A skót kutatók ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy ez a kutatás még csak előzetes, és nem érdemes az életmódra és az étrendre vonatkozó hosszú távú következtetéseket levonni belőle, ehhez ugyanis további kísérletekre lesz még szükség.


(via24.hu)