Hiszed vagy sem, akkor fizetsz többet, ha letekered a fűtést

Megmutatjuk, hogy spórolhatsz komolyabb összeget a fűtésen.

Október utolsó munkanapja a világ takarékpénztárainak részvételével zajló 1924-es milánói nemzetközi pénzügyi konferencia óta a takarékosság világnapja, melynek célja felhívni a figyelmet arra, milyen fontos az egyén és a közösség érdekeinek szempontjából is a nagyobb célok megvalósításáért véghezvitt spórolás, illetve a józan, megfontolt pénzkezelés.

Október egyúttal a fűtésszezon kezdetét is jelenti, amely könnyen megakadályozhatja előbbiek megvalósulását, ha nem figyelsz oda bizonyos tényezőkre, amelyek jelentősen megemelhetik a költségeket. Mindezek apropójából, a sok kicsi sokra megy elve alapján olyan praktikákat gyűjtöttünk össze, amelyek segíthetnek abban, hogy különösebb pénzbefektetés nélkül, pusztán egy kis odafigyeléssel faraghass le a számláidból.

1.A hőtartás kiemelten fontos a fűtésszámla szempontjából, ezt azonban nemcsak korszerű szabályozástechnikával lehet megvalósítani, de akár egy kis odafigyeléssel is: ha például nem tekered le állandóan a fűtést, többet spórolhatsz, mint akkor, ha újra és újra lehűtöd a lakást, az újbóli felmelegítés ugyanis jóval több energiát emészt fel, mivel ilyenkor nemcsak a levegőt, de például a bútorokat és a falakat is újra fel kell fűteni.

2. A radiátor légtelenítése néhány egyszerű mozdulattal kivitelezhető, ugyanakkor növeli annak hatékonyságát, és megakadályozza, hogy a hibásan működő készülék pazarolja az energiát.

3.A radiátor hatékonyságát az is jelentős mértékben csökkentheti, ha felületét vastag porréteg fedi, utóbbi ugyanis szigetelő hatással bír. Nagyon fontos tehát, hogy rendszeresen letöröld felületét, nem árt emellett időnként a porszívót is bevetni. 

4. A radiátort ugyanúgy szigetelheti az eléje tolt bútor, a rajta száradó ruha vagy épp a rálógó függöny, mint a porréteg, így érdemes előbbiekre is figyelni, bizonyos esetekben azonban a bútorok és a lakástextilek hasznosak is lehetnek, például, ha a radiátor helyett a falfelületeket vagy az ablakot szigetelik, így akadályozva meg, hogy a hő nagyobb mértékben távozzon a falakon keresztül. 

5. Legyen szó huzatfogó párnáról, ablakszigetelő fóliáról, szigetelőcsíkról vagy épp hőtükörfóliáról, számos olcsó, de nagyon hasznos eszköz létezik, amit a lakás jobb szigetelésének érdekében vethetsz be. 

6. Persze nagyon sokat lehet spórolni már azzal is, ha kisebb hőfokot választasz, hiszen, bár az ideális hőmérséklet egyéni ízlés kérdése is, nem túl egészséges a nagy meleg, különösen a hálószobában. Mindemellett léteznek praktikák arra vonatkozóan is, hogyan növelheted meg a hőérzeted, amellett például, hogy vastag pulóvert hordasz, a páratartalom növelése is segíthet.

 

(femina.hu)