Hétfőn kezdődik a 25. Valentin-napi véradás

A Valetin-napi véradás kampány február 10-én, hétfőn veszi kezdetét. A rendszeres és első véradók a Nemzeti Transzfúziós Szolgálat (NTS) munkahelyein, a kórházak hematológiai és transzfuziológiai osztályain vagy a mozgó vérvételi helyeken adományozhatnak vért az egész ország területén.

Hétfőn kezdődik a 25. Valentin-napi véradás
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Az idén 25. Valentin-napi kampány jelszava:

„A szeretet gyógyít“.

Az eseményről Silvia Kostelná, a Szlovák Vöröskereszt szóvivője tájékoztatta a Szlovák Hírügynökséget.

Zuzana Rosiarová, Szlovák Vöröskereszt főtitkára arra szólítja fel az embereket, hogy legyenek részesei a véradásnak, és csatlakozzanak a kampányhoz. Elmondása szerint az eseményen minden évben rengeteg pozitív tapasztalattal gazdagodik.

A kampány poszterein szereplő fiatalok, név szerint Lucia, Rebeka, Vanesa, Kristína és Richard is ingyenes véradással kezdték el saját történetüket. 2018-ban osztálytársaikkal karöltve, a Valentin-napi véradás idején megrendezték az első gimnáziumi véradást az érsekújvári gimnáziumban, mára pedig már a kampány arcaivá váltak.

„Fogalmunk sem volt róla, hogy fognak-e elegen adakozni, vagy hogy sikeres lesz-e az esemény. Osztálytársaink azonban nem okoztak csalódást, és csatlakoztak a véradáshoz, mivel segíteni akartak“

– emlékezett vissza az első szervezett mozgó véradásra Richard Čanaky. Lucia állítása szerint a vérvétel akadálymentesen történt, és azóta már többször is adományozott vért.

Mozgó véradásra jövő hét pénteken, azaz Valentin-napon kerül sor, többek között a köztársasági elnök díszőrségének a helyiségeiben.

A kampány március 13-ig tart.

TASR