Harmadával több lett a depressziós gyerek a lockdown alatt Szlovákiában!

A kijárási korlátozás és az iskolák bezárása miatt 33 százalékkal nőtt azoknak a 18 éven aluli gyerekeknek a száma, akiknél depresszió alakult ki – közölték a szerdai sajtótájékoztatón az oktatási minisztérium képviselői.

Harmadával több lett a depressziós gyerek a lockdown alatt Szlovákiában!
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

Svetlana Síthová, a minisztérium inkluzív (befogadó) oktatási főosztályának vezetője szerint emellett négyszer annyi ma a pszichikai nehézségekkel küzdő, 9 évnél fiatalabb gyerek, mint a lezárás előtt. "Éppen ezért olyan fontos, hogy megnyissuk az alapiskolák alsó tagozatát" - jegyezte meg.

A további feljegyzésekből, melyeket a minisztérium a terület szakembereitől gyűjtött össze, kiderül, hogy megnőtt az öngyilkos hajlam előfordulása a 14 évnél fiatalabb gyerekek körében, 30-szor annyi a családon belüli erőszakra utaló esetek száma, és a gyerekek felének problémái akadnak a távoktatással.

Síthová figyelmeztetett, hogy a gyermekek teljesítményének romlása is előidézi a fent említetteket. Romlik a figyelem, a kognitív képességek, a memória és alogikus gondolkodás, ennek eredménye pedig az, hogy azoknál a gyerekeknél, akik eddig minden probléma nélkül képesek voltak tanulni, szintén megjelennek a gondok a tanulással, ez pedig befolyásolja a család életét és a pedagógusokat is.

Kapcsolódó anyagaink:

 

Hét napnál nem régebbi tesztre lesz szükség az iskolához, szülőknek és pedagógusoknak is

 

Írni is meg lehet tanítani távoktatásban a gyerekeket? - a pedagógusok és a tanulók is visszavágynak az iskolába

 

„Napi hat óra a számítógép előtt rettentően megterhelő!” – Csala Alexandra Emma pszichológussal az online oktatást és annak buktatóit boncolgattuk

(TASR/parameter)