Hajhullást eredményezhet a koronavírus-fertőzés – mit tehetünk ellene?

A koronavírus-fertőzésen átesett személyek gyakran panaszkodnak a kór okozta mellékhatásokra – egyik ilyen például a túlzott hajhullás, ami a fertőzés nehezebb lefolyása esetén jelentkezhet.

Hajhullást eredményezhet a koronavírus-fertőzés – mit tehetünk ellene?
Fotó: Pixabay - illusztráció

A koronavírus-fertőzés nehezebb lefolyása annyit jelent, hogy a testben gyulladás van, ennek pedig egyik mellékhatása lehet a túlzott hajhullás is. Ez főként a 45 évnél idősebb nőknél jelentkezhet, de akár fiatalabb korban is előfordulhat.

Peter Hajduk cseh orvos a Nova televíziónak elárulta, hogyan védekezzünk és mit tegyünk, ha már nagy mértékben kihullott a hajunk.

Mint mondta, ez a folyamat, amíg a hajunkat rendbe rakjuk, akár háromnegyed évig is eltarthat. Hajduk szerint azonban nincs ok a pánikra. „Ebben az esetben nagyobb szerepet játszik a stressz, mint maga a gyulladás” – mondta az orvos.

Megelőzés és kezelés esetén ajánlatos C-, illetve D-vitamint szedni, valamint olyan ásványokat, mint a szelén vagy a cink. Az eredmény viszont nem jelentkezik azonnal, türelmesnek kell lennünk.

A Covid okozta hajhullás csupán átmeneti állapot. Az orvos a fertőzésen átesett személyeknek főként pihenést, kevés stresszt és aktív életmódot tanácsol.


(tn.cz)