Gyorsan járj, tovább élsz! - állítják a kutatók

A gyorsabb járás jelentősen csökkenti az idő előtti halálozás kockázatát egy ausztrál tudósok vezette nemzetközi kutatás eredményei szerint. 

A Sydney-i Egyetem tanulmánya 50 ezer gyalogló adatait elemezve vont összefüggést a sétálási sebesség és a korai halálozás kockázata között.

Az eredmények szerint az átlagos vagy annál gyorsabb gyaloglási sebesség a halálozás kockázatát 20-24 százalékkal csökkenti azokéhoz képest, akik jóval lassabban járnak - állítja a pénteken megjelent tanulmány. 

A 60 év felettieknél a hatás még nagyobb: esetükben 46 százalékkal csökken a szív- és érrendszeri megbetegedésekhez köthető halálozások aránya az átlagos sétálóknál és 53 százalékkal a gyors ütemben gyaloglóknál. 

"A gyors séta 5-7 kilométer per órát jelent, de ez valójában az adott személy fittségi szintjétől függ" - mondta  Emmanuel Stamatakis, az egyetem kutatója. Hozzátette: a megfelelő sebességet jelzi, ha a sétáló enyhén kifullad, vagy idővel izzadni kezd. 

A szakértők elismerik, nehéz megérteni az összefüggést a sétálás és az idő előtti halálozás csökkenő kockázata között. Stamatakis szerint ugyanakkor a tanulmány segíthet felhívni az emberek figyelmét arra, hogy növeljék sétálási sebességüket. 

Arra nem találtak bizonyítékot, hogy a sétálás sebessége jelentős mértékben befolyásolná a rák okozta halálozás kockázatát.

(MTI)