A gyerekek és fiatalok húsz százaléka él szélsőséges szegénységben

Világszerte mintegy 385 millió gyerek és fiatalkorú - vagyis a Föld 17 év alatti népességének nagyjából 20 százaléka - él szélsőségesen szegény körülmények között - derült ki az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) szerdán nyilvánosságra hozott közös jelentéséből.

A gyerekek és fiatalok húsz százaléka él szélsőséges szegénységben
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

A dokumentum definíciója szerint szélsőséges szegénység akkor áll fenn, ha valaki naponta kevesebb mint 1,66 euróból kénytelen megélni.

Az UNICEF és az ILO arra is rámutatott, hogy a gyerekek szociális támogatása nagyon eltérő az egyes kontinenseken, és világszerte a gyerekek alig több mint egyharmada részesül szociális juttatásokból. Afrikában a legrosszabb a helyzet, itt a gyerekek mindössze 16 százaléka kap segítséget az államtól. Eközben Európában a gyerekek 87 százaléka részesül szociális ellátásokból, Ázsiában pedig ez az arány 28 százalék.

Az ENSZ két szakosított szervezete felhívta a politikusok figyelmét arra, hogy terjesszék ki a szociális juttatások körét, mert a gyerekek és családok közvetlen támogatása éppen azokat az akadályokat segít felszámolni, amelyek gyakran meggátolják a gyerekek jogainak érvényesülését.

(MTI)