Figyelmeztetnek az orvosok: a kisbabák számára veszélyes lehet a szájmaszk viselése

Az orvosok szerint a kisbabák számára nem alkalmas védelem a szájmaszk viselése.

„Gyakran fordulnak hozzánk anyukák, akik tudni szeretnék, hogy hogyan tegyék fel a szájmaszkot újszülött gyermeküknek. Figyelem, újszülött baba nem viselhet szájmaszkot”

– olvasható a Gyermekbetegségek Nemzeti Intézetének (NÚDCH) közösségi oldalán.

A szakértők szerint az újszülött gyermek egy hónapig képtelen a száján levegőt venni, így a szájmaszk gátolhatja a szabad légzését. Az oxigénhiány miatt elkékülnének a baba ajkai, és ha szájmaszk lenne rajta, akkor ezt a szülők észre sem vennék.

Szintén veszélyes lehet, ha bukik a gyermek (táplálkozás után feljön az étel), ugyanis szájmaszk viselése esetén a szülők ezt sem vennék észre, és a gyerek akár meg is fulladhatna.

Az orvosok szerint a legjobb megelőzés a gyermek elszigetelése, tehát kerüljük vele a más emberekkel való találkozást, a kórházakat, valamint a nyilvános tereket. Ha elkerülhetetlen, hogy zárt térbe menjünk kisbabánkkal, akkor a babakocsi tetejét takarjuk le egy pamut pléddel.

A kisbabáknak szükségük van a napfényre és a friss levegőre, ezért a séták mellett érdemes a babaágyat a nyitott ablak felé fordítani.


TASR/para