FIGYELEM: Már jobban megéri igényelni a gyermekgondozási segélyt, mint a gyermekgondozási díjat!

A gyermekgondozási segély (rodičovský príspevok) összege jócskán megnőtt januártól, míg a gyermekgondozási díjé (príspevok na starostlivosť o dieťa) ugyanannyi maradt.

FIGYELEM: Már jobban megéri igényelni a gyermekgondozási segélyt, mint a gyermekgondozási díjat!
Illusztráció (Fotó: Pixabay.com)

Azoknak, akik mostanáig a 280 eurós gyermekgondozási díjat (príspevok na starostlivosť o dieťa) kapták három évesnél nem idősebb kisgyermekük után, érdemes igényelniük a gyermekgondozási segélyt (rodičovský príspevok). Az ugyanis az eddigi 220 euróról 370 euróra emelkedett (persze azok esetében, akik dolgoztak, mielőtt anyaságira mentek). Az eddigi magasabb összegű díjat (pr. na starostlivosť o dieťa) azok kapták, akik dolgoztak kisgyermekük mellett, és fizették a szociális biztosítást, ám mostantól ez a motiváció is némileg visszaeshet.

A gyermekgondozási segély (rodičovský príspevok) kérvényezéséhez be kell nyújtani egy kérvényt a másik juttatás megszüntetésére. Jana Lukáčová, a Munka-, Szociális és Családügyi Központ igazgatónője szerint másra nincs szükség, sem a gyermek bölcsődéből való kivételéről vagy a munkaviszony megszüntetéséről szóló igazolásra.

A Markíza ugyanakkor közölte, hogy akinek továbbra is a gyermekgondozási díjat (pr. na starostlivosť o dieťa) érdemes felvennie, azok az ikreket nevelő szülők, ugyanis ezt a díjat minden gyermek után fizeti a hivatal, míg a magasabbat csak egyetlen gyerek után.

(Tvnoviny.sk)