FIGYELEM: Influenza ellen nincs "orvosság"

A Közegészségügyi Hivatal azt tanácsolja a betegeknek, ne kérjenek antibiotikumot az orvosoktól, mivel azok nem hatnak influenza esetén.

FIGYELEM: Influenza ellen nincs "orvosság"
Fotó: TASR

Az influenzát ki kell feküdni. A higiénikusok tanácsai szerint legfeljebb fejfájás vagy izomfájdalmak ellen szedjenek fájdalomcsillapítót, esetleg lázcsillapítót.

A betegség súlyos következményekkel, tüdő- vagy szívizomgyulladással is járhat, ezért különösen fontos, hogy nyugodt körülmények között feküdjük azt ki.

Az influenzavírus tulajdonságai gyakran változnak. Hirtelen jön, a legfőbb tünetei a 38 fok feletti láz, fej- és izomfájdalmak, száraz köhögés, fokozatosan pedig megjelenhet a nátha és a torokfájás is.

Az embereket ilyentájt gyakran sújtja a megfázás is, ami nem olyan hirtelen érkezik, mint az influenza, hanem fokozatosan borítja el az embert. Nem jár annyira ízületi fájdalmakkal, viszont köhögéssel annál inkább. Már az elején tapasztalható a torokfájás és a nátha, miközben a testhőmérséklet nem megy 38 fok fölé.

A megfázás gyógyítható köhögés- vagy lázcsillapítóval, közben pedig sok folyadékot kell inni. A tünetek 2-5 napon belül megszűnnek. Bakteriális fertőzés esetén orvos dönthet antibiotikum felírásáról.

Influenza ellen a legjobb védekezés az oltás, amit minden biztosító térít Szlovákiában. Leginkább a krónikus betegek, idősek, gyengébb immunrendszerűek és egészségügyi dolgozók számára ajánlják.

Oda kell figyelni ugyanakkor egyéb preventív intézkedésekre. A higiénikusok ajánlása szerint például gyakran kell kezet mosni és szellőztetni.

(TASR)