Felsült Valentin-napi szerelmes dalával a miniszterelnök

Gúny és élcelődések tárgya lett Valentin-napra időzített új dalával a thaiföldi katonai junta vezetője, Prajuth Csan-ocsa miniszterelnök. 

Felsült Valentin-napi szerelmes dalával a miniszterelnök
-illusztráció- (Fotó: YouTube)

A Gyémántszív című romantikus ballada, amelyet múlt hét péntek óta játszanak a hadsereghez tartozó rádió- és tévécsatornák, csütörtökig 33 ezer "nem tetszik" minősítést kapott a YouTube-on az internetezőktől, miközben csak 1000 ember lájkolta. 

A 63 éves tábornok csak a dal szövegét írta, a zenét egy hivatásos zeneszerző komponálta hozzá, a számot egy katonatiszt énekli. 

A tábornok-miniszterelnöknek ez a negyedik szerzeménye hatalomra kerülése óta, legelső dalát, az Adjátok vissza a boldogságot Thaiföldnek! címűt hónapokig játszották a 2014-es katonai puccs után, hogy elnyerjék a lakosság rokonszenvét. 

Prajuth Csan-ocsa azóta már több dalszöveget is írt, de a Gyémántszív az első, amely csúfosan megbukott, gúnyolódó megjegyzések sokaságát kapva a kommentelőktől. A dal összeköti a szerelmet a politikával, és a korábbi nótákhoz hasonlóan lényegében nemzeti egységre buzdít.

Bármilyen népszerűtlen is a junta vezérének a romantikába politikát csempésző Valentin-napi balladája, a netezők jó része azt szeretné, ha a tábornok inkább újonnan felfedezett "művészi" elhivatottságának hódolna és átadná a hatalmat egy szabadon választott kormánynak. 

A botrányos dalban a miniszterelnök egyebek közt azt írja, hogy kedvesének mosolya ad neki erőt ahhoz, hogy küzdjön "az évről évre felmerülő problémák ellen". A negatív vélemények túlsúlya lehet az oka, hogy a dal hivatalos oldalán le vannak tiltva a kommentek. 

A katonai kormány egyre halogatja a választások kiírását, a junta által kinevezett parlament épp a múlt hónapban szavazta meg, hogy halasszák el további legalább három hónappal a novemberre ígért szabad választást.

(MTI)