Felnőttiskola nyílik a 25 év feletti képzetlen munkanélkülieknek

Brigitte Macron, a francia államfő francia tanár végzettségű felesége szeptemberben felnőttiskolát nyit Párizs egyik hátrányos helyzetű elővárosában, Clichy-sous-Bois-ban, ahol maga is tart majd időnként órákat. A projektet az LVMH divatcég finanszírozza.

Felnőttiskola nyílik a 25 év feletti képzetlen munkanélkülieknek
-illusztráció- (Fotó: AP)

A francia elnök 66 éves felesége 2015-ig gimnáziumi franciatanárként dolgozott. A tanítást akkor hagyta abba, amikor férje, Emmanuel Macron gazdasági miniszter lett. A francia first lady férje két évvel ezelőtti megválasztása óta keresi azt a missziót, amellyel elnökfeleségként példát mutathat.

A Le Point című francia hetilap értesülése szerint Brigitte Macron két felnőttiskolát kíván létrehozni 25 évnél idősebb, képzetlen munkanélküliek számára. Számukat több mint 300 ezerre becsülik Franciaországban. 

A lap úgy tudja, a már meghatározott tanmenet részletes kidolgozására Brigitte Macron létrehozott egy 15 fős pedagógiai testületet, amelynek ő a vezetője. Ebben helyet kaptak a párizsi elővárosok baloldali polgármesterei mellett többi között Thierry Marx, Michelin-csillagos éttermek séfje és Ben-J rapper is, akik valamennyien évek óta elkötelezetten küzdenek az iskolai leszakadás ellen. 

A pedagógiai projekt már elkészült: az iskolában a tanárok francia-, matematika- és angolórákat adnak, a kilenc hónapig tartó képzésben a diákok pedig egyebek mellett megtanulnak életrajzot írni és számos olyan dolgot, amely a munka világában segítheti őket. Az iskolában sportolók, művészek és közéleti emberek is tartanak majd egy-egy órát. Brigitte Macron havonta legalább egy franciairodalom-órát maga tart meg.

A francia elnöki hivatal a France Info hírrádiónak megerősítette az értesülést: "Rendszeresen tart majd órákat, de nem lesz ismét teljes állású tanár". 

Az első iskola Clichy-sous-Bois-ban nyílik szeptemberben, a megvásárolt épületben már folyik a tantermek kialakítása. Az elnök felesége a második intézményt a dél-franciaországi Valence egyik elővárosában tervezi megnyitni. A projektet teljes egészében az LVMH luxuscég finanszírozza.

(MTI)