Felemelik a lányok házasságkötésének alsó korhatárát ebben az országban

A lányok házasságkötésének alsó törvényes korhatára megemelésére utasította csütörtöki döntésében az indonéz alkotmánybíróság az ország törvényhozását, mert a bíróság szerint a jelenlegi, tizenhat éves korhatár veszélyt jelent a gyerekekre nézve.

Felemelik a lányok házasságkötésének alsó korhatárát ebben az országban
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

Anwar Usman alkotmánybíró a döntést azzal indokolta, hogy a házasulandó kort meghatározó rendelkezés ellentétes a gyerekvédelmi törvénnyel.

A döntés értelmében az indonéz parlamentnek három éve van arra, hogy felülvizsgálja a jelenleg hatályos, 1974 óta érvényben lévő törvényeket.

A most meghozott rendelkezés nőjogi aktivisták és gyerekként férjhez adott nők petíciójának hatására született.

A jelenlegi törvények szerint a lánygyerekeket akár tizenhat év alatt is férjhez adhatják, ha a szüleik a legalsó korhatárt előíró törvény alól egy vallási bíróságtól felmentést kapnak. A fiúk esetében tizenkilenc éves korukig várni kell.

Az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) adatai szerint Indonéziában minden hetedik lányt 18 éves kora előtt adnak férjhez. Noha az oktatás és a gazdaság fejlődése hatására csökkent a gyermekházasságok száma, a jelenség 2008 és 2015 között tetőzött az országban.

A lányok házasságkötésének alsó korhatára megemelésére tett eddigi próbálkozások a vallásos konzervatív erők ellenkezése miatt elbuktak a világ legnépesebb muszlim országában.. 

Az alkotmánybíróság 2015-ben egy hasonló petíciót elutasított arra hivatkozva, hogy sem az iszlám, sem más vallás nem rögzíti a házasságkötés alsó korhatárát, és a pubertás annak a jele, hogy a lányok megérettek a házasságra.

(MTI)