Ezrek tüntettek a nőket ért erőszak ellen

Ezrek tüntettek kedden Izraelben a nőket ért erőszak ellen, miután a múlt héten két lány meggyilkolása felborzolta a kedélyeket az országban.

Legalább 20 ezren gyűltek összes a Tel-Aviv szívében található Rabin téren a megmozdulás szervezőinek becslései szerint - számolt be a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet. A tüntetők számos kereszteződést fedtek le.

Egyes tüntetők olyan feliratú transzparenseket - héber és arab nyelven - tartottak kezükben, mint például: "A nőket gyilkolják, a kormány meg csendben marad".

Számos női szervezet szólította fel a kormányt, hogy fektessen be mintegy 68 millió dollár értékben a nővédelmi programba - közölte az izraeli rádió. A kormány 2017-ben már ígéretet tett erre az összegre a program számára, de a forrásokat azóta sem bocsátotta rendelkezésére.

A tüntetéseket körülbelül 300 vállalat és közintézmény támogatta országszerte.

Az egyik szervező, Keren Greenblatt izraeli ügyvéd elmondása szerint Izraelben évente mintegy 200 ezer nő néz szembe az erőszakkal neme miatt. 

Kisebb megmozdulásokat tartottak egyebek között Jeruzsálemben is, ahol egyes nők tiltakozásul az utcán feküdtek, kezükben plüssállattal, művért kenve magukra.

A múlt héten Tel-Avivban egy 12 éves kislány lelte halálát, akit a gyanú szerint anyja volt barátja vert agyon. Az ország északi részén pedig holtan találtak egy 16 éves, korábban eltűntnek nyilvánított lányt.

Izraeli jelentések szerint 24 nő halt meg családon belüli erőszak következtében az idén Izraelben.


(MTI)