Ezért kívánják annyira a nők az édességet menstruáció előtt

Az amerikai Nemzeti Tápanyag- és Élelmiszer Technológiai Intézet kutatói 30, 18 és 45 év közötti nőket vetettek vizsgálat alá. Azt szerették volna kideríteni, hogy a nők miért falnának egyfolytában édességet menstruációs ciklusuk egyes részein – írja a joy.hu.

Kiderült, hogy energiabevitelük 1688 kCal volt a vérzés utáni és ovuláció előtti időszakban, majd ez a peteérés előtt egy-két nappal 2175 kCal-ra nőtt, s a peteérés és a menstruáció között időszakban ez 2164-re csökkent. A plusz kalóriákat szénhidráttal vitték be a szervezetbe.

Mindezt a hormonháztartás változásai okozzák, mert a luteális szakaszban (vagyis tüszőrepedés után) megnő az ösztrogén és progeszteron termelődés, ilyenkor kevesebb szerotonin szabadul fel. Ez a jó érzésért felelős hormon, amit akkor is termelődik, ha csokit eszünk. A test ily módon igyekszik kompenzálni a hiányt.

Azért magasabb a kalóriabevitel, mert tüszőrepedéskor megnő az energiafelhasználás – a testünknek ugyanannyi kalóriára van szüksége ugyanahhoz a tevékenységhez.

joy.hu