Ez történik a nőkkel az elélvezés pillanatában

Több agyi területen is fokozódó aktivitást figyeltek meg a nőknél orgazmus közben a Rutgers University kutatói. A hölgyek fejébe egy, a "boldogság sisakjának" keresztelt szerkezettel néztek bele aktus közben.

Korábban úgy tartották, hogy a női agy egy része kikapcsol az orgazmus ideje alatt, a mostani kísérlet bebizonyította: az elélvezés pillanatában fokozottan aktív az érzelmekért, illetve a motoros funkciókért felelős területek, valamint az agynak az a része, amely a jutalmazás okozta érzetet váltja ki. Ezen felül a boldogsághormonként ismert endorfin és az agyat stimuláló dopamin hatásait is lekövették a vizsgálat során. Ilyenkor a fájdalomra is sokkal érzéketlenebbé válnak a nők.

A kutatók egy MRI-hez hasonló, fejre helyezhező szerkezettel alkottak pontos képet a nők agyi folyamatairól úgy, hogy a test többi része szabadon mozoghatott. Dr. Nan Wise, a kutatást vezető szakember szerint a vizsgálat azért volt időszerű, mert meglepően kevés anyag van az orgazmus és a szexualitás agyra gyakorolt hatásairól.

Blikk