Ez a gyümölcs lehet a legerősebb fegyver bizonyos betegségek ellen

Ilyen például az Alzheimer-kór.

Ez a gyümölcs lehet a legerősebb fegyver bizonyos betegségek ellen

Fokozódó feledékenység, a tájékozódó képesség elvesztése, ingerlékenység. Csupán néhány példa a lassú lefolyású betegség tipikus tünetei közül. Az idős kori elbutulás egyik fő okozója ellen továbbra sincs meg a tökéletes gyógymód, de a kutatók most talán jó irányba indultak el.

A beteget fokozatosan felemésztő kórra sajnos nem találták meg a biztos gyógymódot, csupán a vele járó tüneteket lehet kezelni. 

A 251. American Chemical Society (Amerikai Kémiai Társaság) kongresszusán és kiállításán bemutatott friss tanulmányban az áfonya agyra kifejtett hatásait vizsgálták. 

Az apró szemű lila gyümölcsöt régóta szuperételnek tartják, összefüggésbe hozzák például a rák, illetve a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésével. Úgy tűnik azonban, hogy az áfonyának, a benne található antocianin nevű antioxidáns miatt, az agyi egészségre gyakorolt hatásai is kiemelkedőek, állítja Krikorian. Az antocianinok olyan típusú flavonoidok vagy növényi oxidánsok, amik védelmi szerepet játszanak a növényekben, illetve jótékony hatással vannak az őket elfogyasztók egészségére is.

Az antioxidánsok testen belüli pontos működési mechanizmusa továbbra is tudományos rejtély. Az viszont kétségtelen, hogy azok, akik fogyasztanak antioxidánsban gazdag ételeket, jobb egészségi állapotban vannak azoknál, akik nem figyelnek oda erre.


24.hu