ENSZ: Minőségi oktatást és munkahelyeket kell teremteni a fiataloknak

A minőségi oktatás és a fiatalokat célzó munkahelyek teremtésének fontosságára hívta fel a figyelmet António Guterres ENSZ-főtitkár a világszervezet Gazdasági és Szociális Tanácsának (ECOSOC) New York-i ülésén kedden elmondott beszédében.

ENSZ: Minőségi oktatást és munkahelyeket kell teremteni a fiataloknak
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

Figyelmeztetett arra, hogy világszerte magas a fiatalok munkanélküliségének aránya, és emiatt növekszik a kiábrándultságuk is.

A főtitkár azt mondta, hogy mintegy 64 millió fiatal van munka nélkül világszerte, és mintegy 145 millió fiatal munkavállaló él szegénységben, körülbelül 617 millió fiatal pedig analfabéta és nincsenek alapvető matematikai ismeretei sem.

Különösen súlyos a fiatal nőket érő hátrányos megkülönböztetés az oktatás és az egészségügy területén, illetve a munkaerőpiacon is. Guterres szerint a világ egyes részein a fiatal nők közti munkanélküliség aránya a duplája a férfiakénak.

Guterres kiemelte: az ENSZ által kijelölt, a hosszú távon fenntartható fejlődést szolgáló célok megvalósításának is egyik kulcsa a fiatalokba való befektetés, elsősorban a megfelelő oktatáson és a munkahelyteremtésen keresztül.

(MTI)