Elkezdődött a disznó éve

A holdnaptár szerinti új év, a disznó évének első napját köszöntötték Ázsia szerte kedden.

Elkezdődött a disznó éve
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

A disznó évének beköszöntére Kína nagyobb városainak népessége jelentősen megcsappant, milliók utaztak ugyanis rokonaikat meglátogatni, vagy külföldi vakációra. A vasúti minisztérium 413 millió belföldi utazást jelez előre a háromhetes ünnep időszakára.

Vállalatok, üzletek és kormányhivatalok szüneteltetik a munkát ilyenkor változó időtartamra - Dél-Koreában például két napra, de Kínában egy teljes hétre zárnak be.

Kínában az újév fogadásának elmaradhatatlan része az ünnepi tűzijáték és petárda, mely azonban rendszerint számos balesettel jár. Az elmúlt években a hatóságok éppen ezért betiltották ezek használatát a nagyvárosokban, és szigorúbb felügyelet alá vonták a gyártókat és a forgalmazókat is. Az idei ünnep sem telt azonban tragédia nélkül, az ország déli részén fekvő Kuanghszi tartományban ugyanis kedden hajnalban egy illegális tűzijáték üzletnél történt robbanásban öten meghaltak. A nyomozás szerint a robbanást az okozta, hogy az üzletvezető több pirotechnikai eszközt gyújtott meg közvetlenül a bolt előtt.

Bangkokban a kínai származású lakosok a hagyományoknak megfelelően füstölőt és áldozati pénzt égettek elhunyt hozzátartozóik tiszteletére. Bár a városvezetés kérte a lakosságot, hogy legyenek tekintettel a jelenlegi súlyos légszennyezettségre, és tartózkodjanak a tűzgyújtástól, a hatóságok szerint a kérésnek nagyon kis mértékben volt csupán visszatartó ereje. 

Phenjanban a látogatók virágokat helyeztek el a korábbi észak-koreai vezetők, Kim Ir Szen és Kim Dzsong Il szobrainál. 

A kínai újév tiszteletére a Tokiói torony is vörösbe borult. Abe Sindzó japán miniszterelnök pedig videoüzenetében kínaiul kívánt boldog tavaszünnepet, továbbá hangsúlyozta: a tavalyi év nagy jelentőségű volt a kínai-japán kapcsolatokban, a két ország viszonya ugyanis visszatért a normális kerékvágásba.

(MTI)