Elhunyt Cornelia Hahn Oberlander, a tájépítészet nagyasszonya

Kilencvenkilenc évesen elhunyt Cornelia Hahn Oberlander német származású kanadai tájépítész. A szakma nagyasszonyának tartott Oberlander egy hónappal 100. születésnapja előtt, szombaton halt meg a kanadai Vancouverben - közölte a washingtoni székhelyű The Cultural Landscape Foundation (TCLF).

Elhunyt Cornelia Hahn Oberlander, a tájépítészet nagyasszonya
-illusztráció- (Fotó: YouTube - Screenshot)

Cornelia Hahn a Rurhr-vidéken született, családja 1938-ben menekült a nácik elől az Egyesült Államokba. Hahn 1944-ben szerzett diplomát a Smith College-ban, majd a Harvard dizájniskolájában folytatta tanulmányait 1947-ig. Az első nők egyikeként vették fel a Harvardra, egyben az első női tájépítész-évfolyamon diplomázott. Férjével, a bécsi születésű Peter Oberlanderrel 1953-ban Vancouverbe költözött, ahol megalapította saját irodáját, amely együttműködéseken alapuló munkamódszeréről, társadalmilag és a környezetre érzékeny gondolkodásmódjáról vált ismertté.

A tájépítész részt vett a gyermekjátszóterek kanadai szabványainak kidolgozásában, majd hetven játszótér tervezésében. Több mint kéttucat projektben dolgozott együtt a kanadai modern építészet kiemelkedő képviselőjével, Arthur Ericksonnal, emellett közös munkákat bonyolított Renzo Pianóval, Moshe Safdie-val, a Perkins and Will, vaalamint a Kubawara Payne McKenna Blumberg építészirodákkal.

Cornelia Hahn Oberlander számos elismerése között 2011-ben megkapta a szakma legrangosabb díjának számító Sir Geoffrey Jellicoe-díjat a Tájépítészek Nemzetközi Szövetségétől, 2012-ben pedig az Amerikai Tájépítészek Szövetségének érmét ítélték neki. A kanadai tájépítészet doyenne-je egészen a legutóbbi évekig dolgozott: legfrissebb munkáját, a VanDusen Botanikuskertet 2011-ben nyitották meg.

Még életében róla nevezték el a világ legnagyobb díjazású, 100 ezer dollárral járó tájépítészeti elismerését, amelyet kétévente ítél oda a TCLF a kimagasló tájépítészeti teljesítményekért. Az Oberlander Prize-t 2019-benlétrehozó alapítvány célja többek között, hogy kiemelje a tájépítészet szerepét a globális klímaváltozás, a városi környezet felmelegedése, az ökológiai elsivárosodás ellen vívott küzdelemben.

Mint az Építészfórum.hu írja, Cornelia Hahn Oberlander ennek korai úttörői közé tartozik. A zöldtető-telepítés úttörője, az önfenntartás szószólója, a játszótér-építészet innovátora volt, emellett irodájának munkáját dicséri a The New York Times székházának kertje, az ottawai Kanadai Nemzeti Galéria, Kanada berlini nagykövetsége, a vancouveri közkönyvtár, valamint számtalan más köz- és magánépület kertje és parkja.

(MTI)