Eleven nőcik – Kosár Kinga: "Az orvosi hivatás számomra magától értetődő volt"

2018 telén egy jótékonysági célú kiállítással vette kezdetét A nőci, ha eleven című interjú- és fotósorozat, mely során a kezdeményezővel, Horváth Reni (Horen) fotóssal együtt összesen 30 nőt mutattunk be. 2019 decemberétől a sorozat folytatódik, újabb "eleven nőciket" ismerhettek meg, természetesen a teljesség igénye nélkül. Sokan közülük közösségükben, vagy épp szűkebb-tágabb régiónkban már ismertek, de most talán egy újabb oldalukat mutatják meg. A hölgyek mindegyike ugyanazokat a kérdéseket kapta, rajtuk múlt, milyen terjedelemben válaszolnak. Aktuális sorozatunk huszonnyolcadik részében lássuk és olvassuk Kosár Kinga gyermekgyógyászt.

Eleven nőcik – Kosár Kinga: "Az orvosi hivatás számomra magától értetődő volt"
Kosár Kinga (Fotók: Horen)
A nőci, ha eleven sorozatban eddig szerepelt hölgyek: 
 
Horváth Reni (kezdeményező) – Antal ÁgotaBabos KittiBartalos Tóth IvetaBertók Tóth KatalinBíró BeaBokor RékaBotka IldikóBott Domonkos LíviaBugár Anna, Bugár KrisztinaCsölle RitaDékány NikolettDobos BacuDudás Viktória, Durica Kati (interjú nélkül), Eliaš Bosák TündeGasparik Kriszta MajaGál Mislay EnikőGyenge VeroniHodossy KatalinHorváth MelaniIgari AnnamáriaJakoda Rátz KatalinKacz ÉvaKaszmán-Saróka LiliánaKiss Kósa AnnamáriaKiss Limpár ÉvaKiss Márta, Kurucz KlaudiaLantos Borbély KaticaLovas MáriaMéry RebekaMészáros KrisztinaMolnár Karácsony EmőkeMórocz MagdolnaNagy Szilas IldikóNagy TímeaNorina HellaOllé Kulcsár GabiPálfy EllaPápay AnnamáriaPukkai JuditRencés Kovács JuliannaRécsei NoémiSebestyén KittiŠtefkovič Patasi ÁgiSzarka ZsófiSzarka ZsuzsannaTakács NoémiTakács TímeaTóth ErikaTóth HelenTóth TündeVarga LíviaVarga MarikaVirág AnitaVolner Nagy Melinda.

KOSÁR KINGA
 
Gyermekgyógyász, a Minoris kft. társtulajdonosa, a tudatos táplálkozás lelkes támogatója, amatőr főzőcskéző (46) - Dunaszerdahely
 
Itt keresd:
 
Facebook: Kosár Kinga  
 
Offline: Gyermek- és Ifjúsági Magánrendelő, Dunaszerdahely

Ha egyetlen bővített, de tömör mondatban kellene bemutatnod, ki vagy, és mivel foglalkozol, az hogy hangzana?

Kosár Kinga vagyok. Szüleim elsőszülöttje, nővér, szerető feleség, két csodálatos gyermek édesanyja. Körzeti gyermekorvos. Amúgy teljesen hétköznapi nő, aki dolgozik, háztartást vezet, szereti a szép cipőket, egyedi ruhákat, különleges ékszereket és a régi karácsonyfadíszeket.

Tevékenységedet, szívügyedet illetően mire vagy a legbüszkébb?

A legbüszkébb az orvosi magánpraxisomra vagyok. Kilenc éve dolgozom magánorvosként, azóta többször is bővült a körzetem. Támogató családi háttér nélkül nem tartanék itt. Sokat köszönhetek a velem együtt dolgozó orvoskollégának és a nővéreknek is. Nélkülük nem tudnék hatékonyan dolgozni, félember lennék a rendelőben. Megtiszteltetésnek veszem, ha egy szülőpár bizalommal fordul hozzám és rám bízza újszülöttje, gyermeke egészségéről való gondoskodását.

Tevékenységedben, szívügyedben mit szeretsz a legjobban és legkevésbé?

Lehet, közhely, de én szeretem a hivatásom. A rendelőnek jók az energiái, szívesen járok oda.

Élvezem, hogy önállóan dönthetek fontos dolgokról, hogy a kis páciensek által a szülőket is megismerem. Sőt, bizalmas viszonyba kerülök velük. Gyakran nevetünk és olykor együtt sírunk.

Szigorú vagyok, bátran kimondom, amit gondolok, de mindig a gyerekek érdekeit tartom szem előtt. Amit ki nem állhatok, az a papírmunka, számlázás, statisztika. Ki tudnék futni a világból a hónap végén.

Kérlek, írj le egy, a tevékenységedhez kötődő konkrét kedves/emlékezetes szituációt/történetet!

Egy gyermekrendelőben zajlik az élet. Vannak vicces és nagyon komoly helyzetek. Bizalmas beszélgetések zajlanak új játékokról, szülinapi bulikról, ovis barátokról. Gyakran kapok dicséreteket a körömlakkomat, frizurámat illetően. És kapok kritikákat, inkább nehezteléseket, a vérvételek, szurik kapcsán.

Mégis a legmelengetőbb az, amikor egy kisgyerek vidáman jön be a rendelőbe azzal a felkiáltással, hogy: van nyalókád, Kinga doktor néni?  Vagy amikor az utcán odafutnak hozzám egy ölelésre.

Ki az az inspiráló személy vagy melyik az az esemény, aki/ami erre a pályára terelt?

Már kislány koromban imádtam a gyerekeket, gondoskodó típus voltam mindig. Sok unokatestvért, rokont, barátot dajkáltam. Köztük a Húgomat is, aki 15 évvel fiatalabb nálam. Az orvosi hivatás számomra magától értetődő volt. Nem volt más opció. Az orvosi diplomáért rendesen megküzdöttem: nem vettek fel elsőre az orvosi egyetemre, harmadévben megszületett a Fiam, férjhez mentem, iskolát váltottam. Kitartottam és nem bántam meg.

Említs olyan tényezőket, amiktől a kezdetek után, egy folyamat végén az lettél, aki ma vagy!

Elsősorban a Szüleimnek, a boldog, felhőtlen gyermekkornak, amit biztosítottak nekem, a gyengéd, ugyanakkor szigorú gondoskodásnak köszönhetem, hogy az vagyok, aki… Meghatározó volt számomra az az egy év, amikor alig 18 évesen kikerültem a családi fészekből, több száz kilométerre, Prágába. Fizikai munkát végeztem, önálló életet éltem, nem utolsósorban egy bimbózó szerelmi kapcsolatot hagytam otthon. Akkor váltam igazán felnőtté.

Szakmai szempontból jelentős időszak volt a gyerekosztályon eltöltött tíz év. Soha nem felejtem az első karácsonyi ügyeletet, az éjszakákat, amikor rossz állapotban lévő újszülöttek miatt virrasztottam. Ekkor tudatosult bennem, hogy az én döntésemen múlhat egy emberélet.            

A személyiségemet az anyává válás formálta meg leginkább. A bizonytalanság, az örök aggódás, a felelősség egy kisember iránt, a feltétlen szeretet – mind-mind hozzájárult ahhoz, hogy alázatos, empatikus, a másik igényeit a sajátom elé helyező ember vagyok.  

Hogyan tekintesz ma a kezdő, évekkel ezelőtti önmagadra, mi az, amiben leginkább megváltoztál mostanra?

Vannak elveim, amikből nem engedek, emiatt konzervatívnak tűnök. Pedig fiatalkori önmagamhoz képest ma sokkal lazább, megengedőbb vagyok. Már nem vagyok elégedetlen. Megélem, élvezem és elraktározom a pillanatnyi élményt. Adok a külsőségekre, de mára a letisztult, minimál stílust kedvelem. Például megnézem azt is, hogy hol gyártották a ruhát, amit vásárolok. Igényes vagyok és nagyra értékelem az egyedi, kézzel, készített ruhákat, ékszereket. a házi készítésű ételeket. Tudatossá váltam, nem halmozok felesleges tárgyakat, keresem a környezetkímélő megoldásokat, támogatom a helyi termelőket. Jobban ízlik egy otthon készült, „ronda, de finom süti“, mint a cukrászdai. 

Fontosnak tartom a szakmai fejlődést, továbbképzésekre járok, szaklapokat olvasok, de nyitott vagyok az alternatív, kíméletes gyógymódokra is. Tudom, hogy a gyermekbetegségek többnyire enyhék, jóindulatútak, gyógyszer nélkül, anyai gondoskodással, gyógynövényekkel, vitaminokkal is gyógyíthatók.

Biztatom a szülőket a rendelőben, hogy hangolódjanak rá a gyerek igényeire a betegség alatt, ne siettessék a lefolyását, adjanak időt a felépülésnek. Teljes mértékben támogatom a kötődő nevelés elveit.

Egy idézet, gondolat, ami inspirál az életben, illetve ami legutóbb szöget ütött a fejedben /”életfilozófiád”/?

Nemrégiben találtam rá erre az írásra:

„Csak a tetteim a valódi tulajdonaim. Nem menekülhetek el a cselekedeteim következményeitől. A tetteim adják a létem alapját.“ (Thich Nhat Hanh: Megbékélés)

A nőci, ha eleven
 

Nevezd meg, kérlek, a három legmeghatározóbb tulajdonságod, aminek a sikeredet/életed alakulását köszönheted!

Kitartás, empátia, szorgalom. Ha ez a három tulajdonságom nem lenne, már a kezdetekben feladtam volna a tanulmányaimat, a céljaimat.

Amit nem kedvelek magamban, az a mindennemű sportaktivitással szembeni kitartó ellenállás. Még mindig nem találtam meg azt a mozgásformát, ami lázba hoz. Eléggé befolyásolható vagyok és sok dologban határozatlan, bizonytalan. Éjszakánként sokat rágódom, hogy jól döntöttem-e, hogy mégiscsak a másik megoldás lett volna a helyes.

Másokban mit értékelsz leginkább, illetve szeretsz legkevésbé?

Másokban leginkább az őszinteséget, a bátorságot és az új dolgokra való nyitottságot értékelem. A pácienseimtől is elvárom az őszinteséget, a nyílt lapokkal való kommunikációt. Ki nem állhatom a sunyiságot, a pletykálkodást és a nagyzolást. A kevesebb néha több elvét méltányolom.

Említs 3 olyan szlovákiai magyar nőt, akit te a saját értékrended szerint nagyra tartasz!

Az elmúlt pár évben volt alkalmam megismerni Nőket, akikre felnézek és büszke vagyok (a teljesség igénye nélkül):

Ella, a mosipelusozó belgyógyász, Marika, a közgazdász hordozási tanácsadó, Vica, a kovászos kenyeret sütő ékszerész, Emőke, a csecsemőfejlesztő, Bea, az újdonsült aromaterapeuta, Rita, a személyiségfejlesztő gyógyszerész, Gabi, a friss barista.

A legbüszkébb mégis két, hozzám nagyon közel álló, Nőre vagyok. Az egyik az Édesanyám, aki egy férfias szakmában nagy szaktekintélynek számít. Dolgozik, előad, vizsgáztat, véleményez, közben unokákra vigyáz, vasárnapi ebédet főz a családnak. A másik a Húgom, aki két kisgyerek mellett nagyon aktív életet él: pszichológus, szoptatási tanácsadó, amatőr újságíró, hurciklub-alapító.

Ha valaki tanácsot kérne tőled, mi kell ahhoz, hogy „eleven“ (= erős, ügyes, talpraesett stb.) legyen, mit tanácsolnál?

Mindig légy hiteles! Mondd ki, amit gondolsz, de ne bánts meg vele senkit! Nevess, sírj, kiabálj vagy legyél csendben, csak ne légy közömbös, az igazi arcod mutasd! Legyen célod és ne add alább! Élj egészségesen, figyelj tested jelzéseire!  Végezetül egy útmutatás:

„Mindenki a hegytetőn akar élni, anélkül, hogy tudná, hogy a boldogság a meredély megmászásában rejlik.“(Wass Albert)

(szt, hrn)