Eleven nőcik – Kaszmán-Saróka Liliána: "Szeretettel gondolok vissza a kamasz Lilire, aki úgy döntött, dalokat fog írni"

2018 telén egy jótékonysági célú kiállítással vette kezdetét A nőci, ha eleven című interjú- és fotósorozat, mely során a kezdeményezővel, Horváth Reni (Horen) fotóssal együtt összesen 30 nőt mutattunk be. 2019 decemberétől a sorozat folytatódik, újabb "eleven nőciket" ismerhettek meg, természetesen a teljesség igénye nélkül. Sokan közülük közösségükben, vagy épp szűkebb-tágabb régiónkban már ismertek, de most talán egy újabb oldalukat mutatják meg. A hölgyek mindegyike ugyanazokat a kérdéseket kapta, rajtuk múlt, milyen terjedelemben válaszolnak. Aktuális sorozatunk huszonegyedik részében lássuk és olvassuk Kaszmán Saróka Liliána énekes/dalszerzőt, tanárt.

Eleven nőcik – Kaszmán-Saróka Liliána: "Szeretettel gondolok vissza a kamasz Lilire, aki úgy döntött, dalokat fog írni"
Kaszmán-Saróka Liliána (Fotók: Horen)
A nőci, ha eleven sorozatban eddig szerepelt hölgyek: 
 
Horváth Reni (kezdeményező) – Antal ÁgotaBabos KittiBartalos Tóth IvetaBertók Tóth KatalinBíró BeaBokor RékaBotka IldikóBott Domonkos LíviaBugár AnnaCsölle RitaDékány NikolettDobos BacuDudás Viktória, Durica Kati (interjú nélkül), Gasparik Kriszta MajaGál Mislay EnikőHodossy KatalinHorváth MelaniIgari AnnamáriaJakoda Rátz KatalinKacz ÉvaKiss Kósa AnnamáriaKiss Limpár Éva, Kiss MártaKurucz KlaudiaLantos Borbély KaticaLovas MáriaMészáros KrisztinaMolnár Karácsony EmőkeMórocz MagdolnaNagy Szilas IldikóNagy TímeaNorina HellaOllé Kulcsár GabiPálfy EllaPápay AnnamáriaPukkai JuditRencés Kovács JuliannaRécsei NoémiŠtefkovič Patasi ÁgiSzarka ZsófiSzarka ZsuzsannaTakács NoémiTóth ErikaTóth HelenTóth TündeVarga LíviaVirág AnitaVolner Nagy Melinda.

KASZMÁN-SARÓKA LILIÁNA
 
Az Estendøn szövegíró énekese, magyar és matematika szakos tanár, a Tandem, n.o. trénere (27) - Farnad
 
Itt keresd:
 
Facebook: Kaszmán-Saróka Liliána / Estendøn
 
Spotify: Estendøn

Ha egyetlen bővített, de tömör mondatban kellene bemutatnod, ki vagy, és mivel foglalkozol, az hogy hangzana?

Nagyon hálás vagyok mindazért, amit a jó Isten ajándékul adott nekem ebben az életben, ezt a talentumot pedig igyekszem minél több emberrel, közösséggel megosztani; hol a tanulást és fejlődést segítve, hol a felszabadító zenei élmény lehetőségét felkínálni.

Tevékenységedet, szívügyedet illetően mire vagy a legbüszkébb?

Mindig nagy elégedettséggel tölt el, ha a munkásságommal sikerül valakinek segítenem, ha hozzájárulhatok egy jó ügyhöz, ha a zenénkkel élményeket ajándékozhatunk.

Minden aprónak tűnő, de lényeges előrelépésért nagyon hálás tudok lenni, s ezen örömteli érzéshalmazból nem tudok, de nem is akarok egyet kiemelni.

Tevékenységedben, szívügyedben mit szeretsz a legjobban és legkevésbé?

Bármelyik szerepemet tekintem, mindben ott van a lehetőség, hogy az élet iránti rajongásomnak teret adjak. Annyira izgalmas megismerni az emberi működést, a világmindenség természetét felfedezni! Mindeközben, mivel minden tevékenységemben közösségekben, emberek között munkálkodom, a megpróbáltató helyzetekből nincs hiányom, s egy-egy szituációval időnként nem egyszerű megküzdeni – bár ez nem „szeretem, nem szeretem” kategória, mégis az emberi tényezők, amik egyben csodálatossá teszik a létezést, a legtöbb fájdalmat okozzák.

Kérlek, írj le egy, a tevékenységedhez kötődő konkrét kedves/emlékezetes szituációt/történetet!

Szerencsére, sok emlékezetes történetet mesélhetek majd az unokáimnak, de most ami beugrott, az egy vicces közúti ellenőrzés volt.

A rend őre nemcsak magyarul beszélt velem (ami ritka, mint a fehér holló), hanem ismerte a zenekarunkat, ráadásul helyesen ejtette ki a nevünket is!

Ki az az inspiráló személy vagy melyik az az esemény, aki/ami erre a pályára terelt?

A zene sűrű erdeje már gyermekkorom óta csalogatott, s a családomnak köszönhetően indulhattam el ezen az úton. Anyukám és apukám a kezdetektől fogva támogattak, hogy zenét tanulhassak, hogy versenyekre járhassak, hogy fellépéseket vállalhassak el, hogy hangszereken zenélhessek – soha nem fogom tudni eléggé megköszönni nekik, hogy nemcsak meglátták bennem a lehetőségeket, hanem feltétel nélkül segítettek abban, hogy fejlődhessek. Mindemellett nagymamámtól láttam azt, hogyan lehet alázattal, tiszta szívvel énekelni, mely számomra mai napig is csodálatra méltó példa. Keresztanyukám a kezdetekben nagyon sokat foglalkozott velem, vele készültem az énekversenyekre, s az ő hatására jártam kántorképzőbe is, később a tanári munkásságával mutatta meg számomra, hogy a tanári hivatásnak milyen fontos szerepe van kis közösségünkben.

A családom a legnagyobb inspirációs forrásom, hisz látom, mekkora felelősséggel munkálkodnak mindennapjaikban. Így nem csak pályára tereltek, hanem a mai napig példamutatásukkal erőt adnak, hogyan lehet elhivatottan kitartani az értékeink és elveink mellett.

Említs olyan tényezőket, amiktől a kezdetek után, egy folyamat végén az lettél, aki ma vagy!

Szüleimnek köszönhetem azt, hogy elhivatott és kitartó vagyok. Édesanyámtól folyamatosan megerősítő példát látok a mai napig a tisztességes és precíz munkálkodásra, hisz a fodrászmesterségét a legnagyobb szakmaisággal tanítja, és egyházi közösségünkben is nagy szerepet vállal. Apukám talpraesettsége és problémamegoldó képessége pedig egy olyan irányadó volt az életemben, ami engem is állhatatossá tett.

Az már csak ráadás, hogy a zenei ízlésem alapjait is nekik köszönhetem, hisz anyukával megannyi Ghymest, Vangelist hallgattunk, vagy épp az István király rockoperát, apukám pedig mindig kazettákat hozott kamionos útjairól, hol Prodigy-t, hol Kool & The Gang-et.

Családi kirándulásaink során pedig a rengeteg felvidéki várat, gyönyörű természeti csodát és kincset látva nemcsak az esztétikai érzékem fejlődését erősítették, hanem az otthonomhoz való ragaszkodást is.

A megfontoltságot és a következetességet pedig férjemtől tanulom – a mai napig –, mindemellett ő az, aki közel tartja hozzám a talajt, így ha esnék, tudom, hogy nem fáj majd annyira.

Mindezek összessége határozza meg azokat a kereteket, lehetőségeket és adja meg azt a szabadságot, melyben meg tudom tapasztalni életem teljességét.

Hogyan tekintesz ma a kezdő, évekkel ezelőtti önmagadra, mi az, amiben leginkább megváltoztál mostanra?

Szeretettel gondolok vissza arra a kamasz Lilire, aki meghozta azt a döntést, hogy saját dalokat fog írni.

Ösztönösen fogtam hozzá a „mesterséghez”, s roppant módon megszerettem az alkotás folyamatát. Ma már sokkal tudatosabban születik meg egy dal, egy szöveg, s talán ez az, amiben a leginkább megváltoztam, hisz nagyon tudatos igyekszem lenni – s nem csak a zenei pályán.
 

A nőci, ha eleven logója

Egy idézet, gondolat, ami inspirál az életben, illetve ami legutóbb szöget ütött a fejedben /”életfilozófiád”/?

Kosztolányi Dezső Nyelv és lélek c. kötetében írta le az alábbi mondatot: „Az igazi költő nem érti az életet, s azért ír, hogy az írással, mint tettel megértse.”

Nevezd meg, kérlek, a három legmeghatározóbb tulajdonságod, aminek a sikeredet/életed alakulását köszönheted!

Állhatatos, talpraesett, kreatív…

Magadban mit értékelsz leginkább, illetve szeretsz legkevésbé?

Hálás vagyok azért, hogy képes vagyok másokat is lelkesíteni. Viszont nehezen küzdök meg azzal, hogy számos dolgot lényegesnek tartva nem mindig tudom megtalálni az egyensúlyt, ezért vannak feladatok, melyeket hajlamos vagyok halogatni…

Másokban mit értékelsz leginkább, illetve szeretsz legkevésbé?

Annyira tudok lelkesedni, amikor látom, hogy valaki a képességeit és tehetségét kamatoztatni tudja, legyen szó bármilyen foglalkozásról, bármilyen hivatásról! Ami pedig teljesen érthetetlen és értelmezhetetlen a számomra, ha valaki közömbösen és érdektelenül tengeti életét.

Említs 3 olyan szlovákiai magyar nőt, akit te a saját értékrended szerint nagyra tartasz!

Ha a családom nőtagjain kívül továbbiakat kellene megneveznem, akkor is leghamarabb a negyedik után tudnék megállni: N. Tóth Anikó, Petres Csizmadia Gabriella, Borvák Mária, Molnár Kriszta.

Ha valaki tanácsot kérne tőled, mi kell ahhoz, hogy „eleven“ (= erős, ügyes, talpraesett stb.) legyen, mit tanácsolnál?

Mindenképp azt, hogy bármilyen álmai is vannak az életben, azt formálja konkrét célokká, s minden nap tegyen azért valamit, hogy a terveiért munkálkodva megtapasztalja az élet adta örömöket és ajándékokat.

(szt/hrn)