„Elég visszatérni a józan paraszti észhez!” – Szegi Arankával a környezettudatosságról beszélgettünk

A komáromi Szegi Aranka és férje, Szabolcs számára fontos a környezetvédelem, ők maguk is környezettudatosan élnek. Hogy minél szélesebb körben tudják népszerűsíteni ezt az életmódot, így megalapították a Kompakt Slovakia Polgári Társulást. Előadásokat tartanak, fát ültetnek, szemetet szednek, hasznos információkkal látják el az érdeklődőket. A múlt hónapban például a műanyagmentes július kihívásra buzdítottak. Ehhez segítséget is nyújtottak, minden nap új és új tippeket osztottak meg a közösségi oldalukon. Nem csupán a problémára hívják fel a figyelmet, hanem megoldással is szolgálnak. Tevékenységükről Arankát faggattuk.

„Elég visszatérni a józan paraszti észhez!” – Szegi Arankával a környezettudatosságról beszélgettünk
Szegi Aranka (Cséfalvay Á. András felvétele - Továbbiakért kattints!)

Mióta élitek környezettudatosan az életeteket?

Agrármérnökként mindig is érdekelt a természet, a környezetvédelem. Mindig próbáltam odafigyelni a környezetemre, de igazán 2015-ben vágtam bele a környezettudatos életbe, amikor megszületett az első gyermekem. A férjemmel ugyanúgy fontosnak tartjuk, hogy kíméljük a környezetünket, így együtt kezdtünk el ezt az egészet. Először a saját háztartásunkat tettük rendbe, majd, amikor már minden rutinszerűen működött nálunk, akkor úgy gondoltuk, szívesen segítenénk másoknak is.

Hogyan néz ki most a háztartásotok, az életetek?

A hulladék szelektálásával kezdtük, majd belekóstoltunk a komposztálásba. Az erkélyünkön kialakítottunk egy kis kertecskét, amit idővel lecseréltünk egy igazi kertre, ahol a permakultúra alapján kertészkedünk. Próbálunk minél egyszerűbben élni. Ez persze nem azt jelenti, hogy mindent megvonunk magunktól, hanem azt, hogy amit tudunk, azt otthon állítjuk elő. Így például mi készítjük a folyékony mosószert, a kefirt, mi sütjük a kenyeret. Odafigyelünk az egészséges táplálkozásra, befőzünk és a helyi termelőktől szerezzük be az alapanyagokat. A lehető legkevesebb hulladék termelésére törekszünk. A gyermeknevelés terén szintén az egyszerű megoldások hívei vagyunk. Nem halmozzuk el őket mindenféle játékokkal, ha pedig vásárolunk nekik valamit, akkor a kézműves- és fatermékeket részesítjük előnyben. Nem veszünk új ruhákat. Vagy használt ruhát veszünk, vagy pedig a családi és baráti körben cserélünk egymás közt. Kivételt a fehérnemű képez, amiből a helyi gyártmányt keressük. Nem vesszük körbe magunkat millió tárggyal, csak az van otthon, amire szükségünk is van. Minimalizáljuk a képernyőidőt, helyette inkább a szabadban tartózkodunk.

Sokat foglalkozunk önismerettel, hiszen csak akkor tudunk nyitni mások felé, ha saját magunkkal rendben vagyunk. Mondhatnám úgy is, hogy az élet minden területén megpróbálunk tudatosak lenni.

Azt mondod, a gyermekek születése után jött a nagy elhatározás. Mi volt az, ami akkor cselekedetre sarkallt?

A rengeteg kukába került pelenka és nedves törlőkendő volt az, ami úgymond kiverte nálam a biztosítékot. Mindent, amit csak lehet, lecseréltem moshatóra. Nem kell ezt túlbonyolítani, elég visszatérni a józan paraszti észhez. Az egyszer használatos pelenkák helyett ott vannak a mosható pelusok. A nedves törlőkendő helyett pedig lehet használni pamutból készült anyag kendőket. Igazából ez rávetíthető az élet minden területére. Például a konyhai papírtörlő helyett konyharuhát használunk, a fülpiszkáló helyett textilanyagot.

Mi a Kompakt Slovakia társulás célja?

Úgy éreztük, az effajta oktatás hiánycikk a Felvidéken. Az iskolákban a pedagógusoknak nincs kapacitása arra, hogy kellő mennyiségű időt szánjanak a környezettudatos életmódra való nevelésre. Ezen felbuzdulva elkezdtünk előadásokat tartani. Interaktív előadásokról van szó, amelyek során igyekszünk érdekes információkkal szolgálni a gyerekeknek. Felvetjük a problémákat, amikre aztán megoldásokkal szolgálunk. Általános iskolákba és középiskolákba egyaránt járunk. Az utóbbiban sajnos sokszor tapasztaljuk, hogy a tizenéves fiatalok klímaszorongással küzdenek. Sőt! Találkoztunk már klímagyásszal is. Sok fiatal lány határozottan kijelenti, hogy nem akar gyermeket vállalni, mondván, egy ilyen világban ez már képtelenség. Jóformán a jövőjüket gyászolják. Holott tizenévesen nem erről kellene szólnia az életüknek. Emiatt is tartjuk nagyon fontosnak a megoldás-központúságot.

Azt szoktam mondani a tinédzsereknek, hogy ne az egész világot akarjuk megmenteni, elég, ha a saját környezetünkkel foglalkozunk. A célunk, hogy olyan eszközöket adjunk a fiatalok kezébe, amikkel ők is el tudnak indulni a környezettudatosság útján.

Mi mindennel foglalkoztok még az iskolai előadásokon kívül?

Nemcsak a gyerekeket, hanem minden korosztályt szeretnénk megszólítani. Jelennek meg különféle publikációim a témában, amik szintén a környezetvédelem fontosságát hivatottak népszerűsíteni. Részt veszünk továbbá különféle rendezvényeken. Van, hogy egy információs sátorral vonulunk ki, ahová bárki betérhet. Itt kérdezhetnek tőlünk, lehetőség van beszélgetni, megvitatni egy-egy témát. Tevékenységeink közé tartozik még a rendezvényzöldítés is. Mi vagyunk a 480 nevű kezdeményezés szakmai háttere, amely a hulladék mennyiségének csökkentésével foglalkozik. Tavaly indítottunk egy „Fogadj örökbe egy fát” nevű projektet, aminek keretén belül száz darab fát sikerült örökbe adnunk. Ennek a lényege, hogy az emberek megértsék, egy fát nem elég csak elültetni, gondoskodni is kell róla. A hangsúly tehát a felelősségvállaláson van. Ugyanis nem mindegy, hogy milyen fát és hova ültetünk. Tartunk továbbá tanácsadást is, akár egyénileg, akár csoportok számára.

A fiatalok még fogékonyak az újra, de mi a helyzet az idősebbekkel? Ők hajlandók változtatni?

A középkorúakat és idősebbeket már sokkal nehezebb megfogni. A tapasztalatom azt mutatja, hogy nehezen mondanak le a megszokott dolgokról. Velük másképp közelítjük meg a témát, mint a fiatalokkal. Viszont itt is vannak kivételek, akik érdeklődnek.

Mit tanácsolsz, hogyan induljunk neki az életmódváltásnak?

Nagyon fontos, hogy nem szabad sietni.

Nem kell egyszerre mindent a magunkévá tenni. Fontos, hogy csak akkor vezessünk be új dolgokat, amikor a meglévők már zsigerből jönnek.

A jelenlegi helyzetben mondjuk, kezdhetnénk azzal, hogy a szájmaszk mellé odakészítünk egy vászontáskát is, így induláskor csak felkapjuk, s visszük magunkkal a boltba. Ezzel elkerüljük a sok műanyag táska használatát. A következő nagyon egyszerű dolog a kulacs használata. Mindig mindenki figyelmét felhívom arra, hogy ennek az egésznek nem az a lényege, hogy új dolgokat vásároljunk, hanem az, hogy a meglévő dolgainkat minél hosszabb ideig használjuk.

Miről szólt a műanyagmentes július?

A műanyagmentes július 2011-ben indult Ausztráliában.

A lényege, hogy ne vegyenek körbe bennünket az egyszer használatos műanyagok. Ebben az esetben arra kell odafigyelni, hogy ez ne csak egy hónapig tartson, hanem az év minden napján így cselekedjünk.

Ez a kihívás remek propagációja a környezettudatosságnak. Ugyanakkor, ha csak a júliusi napokban élünk tudatosan, az vajmi kevés. Indulásnak nagyszerű, hiszen lépésről lépésre haladva vezet be új szokásokat a mindennapokba. A cél az lenne, hogy ezek a szokások az augusztus beköszöntével ne váljanak semmissé. Ha valaki egy adott dologgal kapcsolatban úgy érzi, nem tud rajta változtatni, akkor azt nem kell erőltetni. Ez azt jelenti, hogy még nem jött el az ideje. Ebben az esetben változtassunk olyanon, amin már tudunk.

A közösségi oldalatokon minden nap új tippet posztoltál. Honnan jöttek ezek?

Olyan dolgokat, szokásokat osztottam meg, amelyek a mi családunkban, a mi életünkben már működnek. Ezzel azt szeretném üzenni, hogy ezek nem megvalósíthatatlan dolgok, mind egyszerűen kivitelezhető. Igyekeztem végigmenni a lakás minden helyiségén. Volt, amikor a konyhában megvalósítható dolgokról írtam, volt, amikor a fürdőszoba-titkok kerültek előtérbe, de szó esett például a gyerekszobáról is. Alternatív lehetőséget kínáltam egyebek mellett a fülpiszkáló, a műanyag fogkefe, a mosogatószivacs, a mosószer, az izzadásgátló, a tusfürdő és a babáknál használt popsikrém környezettudatos helyettesítésére.

Szlávik Cyntia