"Éhes vagy, és nincs pénzed? Nem gond, hozz műanyag hulladékot, és ingyen kapsz enni!"

Műanyag hulladékért élelmet kínál cserébe egy indiai kávézó, amely a jövő hónapban nyílik Ambikapúrban.

"Éhes vagy, és nincs pénzed? Nem gond, hozz műanyag hulladékot, és ingyen kapsz enni!"
Illusztrációs felvétel (AP Photo)

"Éhes vagy, és nincs pénzed? Nem gond, hozz műanyag hulladékot, és ingyen kapsz enni" - mondta a kelet-indiai város polgármestere.

Az első indiai Hulladék kávézó egészséges élelmet fog biztosítani hajléktalanoknak és szegényeknek, valamint bátorítani fogja az embereket arra, hogy tartsák tisztán utcáikat - tette hozzá Adzsaj Tirkej.

"Mindenkit szívesen látunk, aki műanyag hulladékot hoz. A kávézót főként nők fogják működtetni. Gőzerővel folynak az előkészületek" - mondta a polgármester a Reuters hírügynökség alapítványi szolgálata tudósítójának.

India számos államában már betiltották az egyszer használatos műanyagot, de az indiaiak így is 26 ezer tonna műanyaghulladékot termelnek naponta a kormány adatai szerint. A hulladékot gyakran az utcákra, csatornákba öntik.

A Hulladék kávézóban egy kilogramm műanyagért egy curryt adnak rizzsel, lencsével és indiai kenyérrel - mondta a polgármester, aki szerint ennyi műanyag hulladék néhány óra alatt összegyűjthető. Fél kilogrammért egy reggeli kapható.

Az Ambikapúrban 2015-ben bevezetett hulladékgazdálkodás, amelyet nők működtetnek, akik házról házra járva gyűjtik be újrahasznosításra a műanyagot, a várost India egyik legtisztább településévé tette.

A város 2015-ben utat épített műanyagból és 1,2 millió rúpiát keres havonta azzal, hogy a műanyag hulladékot és papírt eladja magántársaságoknak - közölte Tirkej.

Egy hasonló elgondolásból kiindulva idén egy északkelet-indiai iskolában ingyenes oktatást kezdtek biztosítani a diákoknak az általuk összegyűjtött műanyag hulladékért cserében.

MTI