Egyre több a koronavírus-fertőzött kismama Szlovákiában, a legtöbbjüknél enyhe lefolyású a megbetegedés

A legtöbb terhes nő esetében, aki megfertőződött a koronavírussal, enyhe lefolyása volt a megbetegedésnek, a terhesség későbbi szakaszában azonban veszélyesebb lehet a vírus.

Egyre több a koronavírus-fertőzött kismama Szlovákiában, a legtöbbjüknél enyhe lefolyású a megbetegedés
Fotó: AGEL - archív

A napokban elhunyt egy 34 éves  koplotovcei (Galgóci járás) nő a nagyszombati kórházban, miután megszülte a kislányát. Lenka nem sokkal a szülés előtt kapta el a fertőzést, az orvosok pedig úgy döntöttek, császármetszést hajtanak végre rajta.

Miután megszületett Lenka kislánya, a fiatal nő továbbra is beteg volt, és sajnos már nem tudták megmenteni az életét. Nem sokkal később elhunyt.

A Denník N által megszólított kórházak megerősítették, hogy az elmúlt időszakban emelkedett a koronavírussal fertőzött kismamák száma. A legtöbb ilyen esetben enyhe lefolyása van a megbetegedésnek, ezidáig pedig egyetlen haláleset sem történt.

A pozsony-ligetfalui, Antolská utcai kórház szülészetén 31 pozitívan tesztelt kismama volt eddig – mindannyiuknál mérsékelt vagy enyhe tünetek léptek fel.

Peter Kaščák, a Trencséni Egyetemi Kórház szülész-nőgyógyászati klinikájának vezetője szerint a terhesség nem rizikófaktor. „A pozitívan tesztelt nőket, akik szülnek, biztosítani kell arról, hogy a csecsemővel való érintkezés, beleértve a szoptatást is, számukra épp úgy prioritás, mint más egészséges nőknek” – hangsúlyozta.

Kapcsolódó cikk: 
 
Ilyen egy szülés, ha koronavírusos az anyuka - FOTÓK


(DenníkN)