Egyre jobban növekszik az egyedül élők száma ebben az országban

Mintegy 4,6 millió ember fog egyedül élni Angliában 2041-re, ami 26 százalékos növekedést jelent a jelenlegi mintegy 3 millióhoz képest - derült ki hétfőn az Egyesült Királyság statisztikai hivatalának (ONS) egy friss jelentéséből. 

A brit statisztikai hivatal előrejelzései szerint 2041-re megduplázódik - 588 ezerre nő - azoknak a háztartásoknak a száma, ahol 90 éves, illetve annál idősebb emberek élnek. 

Az ONS szerint az egyfős háztartások száma a leggyorsabb ütemben várhatóan az idősebbek körében növekszik majd, különösen a férfiaknál. 

A jelentés szerint Londonban tapasztalható majd a leggyorsabb növekedés a legtöbb háztartástípus tekintetében. Jelentősen növekedni fog például azoknak a háztartásoknak a száma, amelyekben egy eltartott gyermek él. A jelentés itt 13 százalékos növekedést vetít előre 2041-re. 

Azon londoni háztartások számában, ahol két, illetve három eltartott gyermek él, 5-5 százalékos növekedéssel lehet majd számolni, miközben Anglia egyes térségeiben visszaesést jósolnak.

A 2016-os évben az összes angliai háztartás 28,2 százalékában éltek eltartott gyermekek, míg 2041-re ez várhatóan 24,7 százalékra fog csökkenni.

A brit statisztikai hivatal öregedéssel és demográfiával foglalkozó központjának egy kutatója, Joanna Harkrader kiemelte: "az adatok azt mutatják, hogy a következő 25 évben mintegy negyedével fog emelkedni az egyedül élők száma, amit főként az egyedül élő idősek növekvő száma okoz". 

Hozzátette: "ezzel szemben a háztartások száma, ahol eltartott gyermekek élnek, nagyjából hasonló marad. Ezek az adatok tükrözik a népesség elöregedésének és a gyermekszám csökkenésének lehetséges hatásait.

(MTI)