Egy újra felfedezett kávéfaj segítheti a termesztőket a klímaváltozás elleni küzdelemben

Egy újra felfedezett kávéfaj segítheti a klímaváltozás elleni küzdelemben a kávétermesztőket.

Egy újra felfedezett kávéfaj segítheti a termesztőket a klímaváltozás elleni küzdelemben
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

A Nyugat-Afrikában újra felfedezett növény, amelynek tudományos neve Coffea stenophylla, ízében az arabica kávéra hasonlít. Jobban viseli azonban a magas hőmérsékletet - közölték a tudósok a Nature Plants című tudományos folyóiratban.

Fotó: idehuntr.com

Ezért a növény sokkal melegebb helyeken is termeszthető, mint az arabica és új, klímaellenállóbb fajok termesztéséhez fő kiindulóforrásként szolgálhat. Így segítheti a világ kávéigényének kielégítését.

A kávétermesztést erőteljesen veszélyezteti a klímaváltozás növekvő hőmérsékleteivel, a csökkenő csapadékkal és az új betegségekkel. Bár több kávéfaj létezik, amely forróbb környezetben is megél, esetükben azonban hiányzik az arabica kávé aromája, valamint a kereskedelmi célú termesztéshez szükséges tulajdonságok - közölték a londoni Kew Gardens, a Greenwichi Egyetem, a francia Cirad kutatóközpont tudósai és a nyugat-afrikai Sierra Leone szakértői.

Coffea stenophylla egykoron elterjedt volt Nyugat-Afrikában, az 1920-as évektől azonban a növényt nem termesztették többé kereskedelmi célra. A természetben 2018-ban több mint 50 év után először találták meg újra. A faj jól tűri a szárazságot és részben immunis a kávérozsda nevű betegséggel szemben.

"A klímaváltozás kezeléséhez döntő jelentőségű az ellátási láncolat biztosítása. A kávé több milliárd dolláros globális iparág, amely trópusi országok több vállalkozását támogatja, kínál több mint százmillió kávétermesztőnek megélhetést"

- mondta Aaron Davis, a Kew Gardens, a brit Királyi Botanikus Kerte kávékutatásért felelős munkatársa.  

Egyedülálló felfedezés olyan kávéfajt találni, amelyik magasabb hőmérsékleten megél és kitűnő íze van.

"Ez a faj a magas minőségű kávé jövője szempontjából döntő jelentőségű"

- hangsúlyozta Davis.

(MTI)