Egy kis étterem lett a legjobb a világon

Egy dél-afrikai halászfaluban lévő kis étteremnek, a Wolfgatnak ítélték oda az év étterme díját a legújabb nemzetközi gasztronómiai díj, a World Restaurant Awards hétfő este Párizsban rendezett díjátadó gáláján.

Az alapítók, köztük a Joe Warwick, a világ legjobb 50 éttermét jutalmazó gasztronómiai díj egyik alapítója a nemzetközi gasztronómiai szintér sokszínűségének előmozdítása szándékával hozták létre 18 kategóriában az új díjat.

Fotó: vaaju.com

A kategóriák között van egyebek között a legjobb éttermi specialitás, a legeredetibb konyha, a leghangulatosabb étterem, a legjobb térképen nem jelzett desztináció vagy a legjobb új étterem és a csúcsdíj, a legjobb étterem díja. A százfős zsűribe 50-50 férfit és nőt hívtak meg, a világ legjobb séfjeit és gasztronómiai újságíróit, köztük Elena Arzakot, Alex Atalát, Massimo Botturát, David Changot vagy René Redzepit.

Idén a világ 26 országában Ausztráliától Zimbabwéig díjaztak éttermeket.

A Fokvárostól 150 kilométerre, az Atlanti-óceán partján fekvő Paternoster falu strandján lévő Wolfgat nyerte el a legjobb térképen nem jelzett desztináció díját is. Az étterem egyszerre csupán 20 vendéget képes fogadni. A 38 éves Kobus Van der Merwe séf vezette konyhájának erőssége, hogy a térség legfrissebb termékeit, főként tengeri halakat, kagylókat, hínárt és a tengerparti dűnéken növő fűszervényeket használja fel az ételekhez.  

Van der Merwe filozófiája, hogy a lehető legkisebb mértékben dolgozzák fel az ételeket, azokat lehetőleg "valódi tisztaságukban, nyersen, kezeletlenül" tálalják fel a vendégeknek. Az étterem dolgozóinak többsége nő, akik semmilyen gasztronómia szakképzésben nem részesültek. 

A két éve nyílt étteremben egy hétfogásos menü 53 euróba kerül.

Az év legjobb új éttermének a díját a japán Inua kapta, amelynek séfje a német Thomas Frebel. Frebel korábban René Redzepi sztárséf legendás koppenhágai Noma éttermében volt a felelős gasztronómiia kutatásokért, fejlesztésekért.

Neves éttermek és szakácsaik is találhatók a díjazottak között: a párizsi két Michelin csillagos Le Clarence eredeti konyhájáért, a lyoni szintén két Michelin-csillagos Le Mére Brazier időtlen klasszikus konyhájáért kapott elismerést.

(MTI)