Egész életen át véd a diftéria és a tetanusz ellen a gyermekkorban kapott védőoltás

Egész életen át tartó védettséget ad a diftéria és a tetanusz ellen a gyermekkori teljes alapimmunizálás, ami azt jelenti, hogy a felnőtteknek nincs szükségük emlékeztető oltásokra - állítják amerikai kutatók a Clinical Infectious Diseases című folyóiratban publikált tanulmányukban.

A portlandi Oregon Health and Science University (OHSU) munkatársa, Mark Slifka és kollégái szerint az érintett betegségek előfordulási arányait tekintve nincs jelentős különbség azon országok között, amelyek előírják a felnőttek számára az újraoltást, és amelyek nem.

A szakemberek 31 észak-amerikai és európai ország több millió lakosának adatait vetették össze 2001 és 2016 között - írja az EurekAlert tudományos hírportál.

"Csak, hogy tisztázzuk, ez nem egy oltásellenes tanulmány"

- húzta alá Slifka, hozzátéve, hogy a diftéria és tetanusz elleni oltássorozatot mindenkinek meg kellene kapnia gyermekkorban.

"Bizonyítékunk van azonban arra, hogy a gyermekkori teljes alapimmunizálás egész életen át tartó védettséget tud nyújtani a tetanusz és a diftéria ellen egyaránt"

- mondta a szakember.

Az eredmények egybecsengenek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közelmúltbeli ajánlásával, amely csupán azoknak a felnőtteknek javasolja a diftéria és tetanusz elleni védekezést, akik gyermekként nem kapták meg az összes védőoltást.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) illetékes bizottsága továbbra is a tízévenkénti ismétlőoltást javasolja minden felnőttnek.

(MTI)