A dunaszerdahelyi kórház szülészete a legjobb a megyében

Szakértői értékelések szerint a Svet zdravia társaság által üzemeltetett dunaszerdahelyi kórháznak van a legjobb szülészeti osztálya Nagyszombat megyében – tájékoztatta a Paramétert szerdán Jana Fedáková, a vállalat szóvivője.

A dunaszerdahelyi kórház szülészete a legjobb a megyében
Fotók: Cséfalvay Á. András

A szlovákiai szülészetek összehasonlítását idén is a Health Policy Institute (HPI) végezte a rodinka.sk portál együttműködésével. Ez tehát azt jelenti, hogy a dunaszerdahelyi szülészet megőrizte tavalyi első helyét.

A szakértői értékelést és az adatok feldolgozását a Szlovák Nőgyógyászati és Szülészeti Társasággal együttműködve végezték. Értékelték a születés időszaka körüli (perinatális) mutatókat, az édesanyák megbetegedésének gyakoriságát szemléltető számokat, valamint az anyagi és műszaki felszereltséget is.

A dunaszerdahelyi szülészeten tavaly óta rendszeresen tartanak nyílt napokat, amelyeken az anyukák megismerkedhetnek a környezettel, amelyben világra hozzák gyermeküket, és szakértőket kérdezhetnek a szülésről. Ugyancsak tavalytól szoptatási tanácsadó együttműködésével rendeznek találkozókat.

A dunaszerdahelyi kórház szülészeti osztályán tavaly összesen 908 édesanya adott életet gyermekének, ami 64-gyel több, mint egy évvel korábban.

Tavaly hat édesanyának születtek ikrei, a szülészeten 453 kisfiú és 461 kislány látta meg a napvilágot.  A leggyakoribb lánynév a Viktória, a Sofia és a Lara voltak. A fiúknál a Dávid, a Máté és az Áron nevet választották a leggyakrabban.

A leendő édesanyáknak és az édesapáknak lehetőségük van részt venni születés előtti felkészítésen, amelyen hasznos tanácsokkal látják el őket. A leendő édesanyák az egészségügyi személyzettel együttműködve azt is megtervezhetik, hogyan fog majd kinézni a szülés.


(parameter)