Dollármilliókért árulnak egy beteljesületlen szerelemtől újjászületett kastélyt

Harmincmillió dollárért árulja Loire menti 18. századi kastélyát egy dúsgazdag közel-keleti üzletember, aki az elmúlt harminc évben több mint háromszor ekkora összeget költött az ingatlan eredeti pompájának visszaállítására, egyetlen nő iránt érzett rajongásától feltüzelve, aki nem más, mint a több mint 250 évvel ezelőtt meghalt Madame de Pompadour.

Dollármilliókért árulnak egy beteljesületlen szerelemtől újjászületett kastélyt
-illusztráció- (Fotó: Wikipédia)

A libanoni születésű, de Monacóban élő 83 éves ingatlanfejlesztő, Edmond Baysari az 1980-as évek elején vásárolta meg a menars-i kastélyt (Chateau de Menars), és az elmúlt három évtizedben fáradságot és pénzt - több mint 100 millió dollárt - nem kímélve dolgozott azon, hogy az épület ismét régi fényében ragyoghasson.

Mindenközben egyetlen személy lebegett a szemei előtt, aki nem más, mint Jeanne-Antoinette Poisson, ismertebb nevén Madame de Pompadour, XV. Lajos francia király (1710-1774) kegyeltje, az egyik leghíresebb királyi szerető.

Madame de Pompadour az 1760-as években vásárolta meg és virágoztatta fel a kastélyt. Hatvankét hálószobájával, több mint 12 ezer négyzetméternyi lakóterületével, az egészen a Loire partjáig lefutó elegáns kertjeivel és a helikopterleszállóként is használható kikövezett udvarával, a pazar ingatlan igazi álomotthon lehet a milliárdosok számára. A borospince több mint 30 ezer palack tárolására alkalmas, és az ingatlanhoz egy szőlőprés is tartozik, amelyet még sohasem használtak.

Hiába a több évtizednyi munka, amely során az épület 18. századi konyhája, könyvtára és lakóhelyiségei is visszanyerték eredeti pompájukat, az ingatlanokból meggazdagodott és mindössze 32 évesen visszavonult Baysari most úgy döntött, megválik a kastélytól.

Az ingatlanmágnás ügyvédje, az eladást bonyolító Jack Anderson szerint Baysari fiatalkorában rajongott a néhai Madame de Pompadourért. Mint fogalmazott: "ő egy reneszánsz asszony volt, ő pedig egy reneszánsz férfi".

Pompadour a művészetek pártfogója volt, aki korának ünnepelt építészeivel, köztük a Versailles-ban is tevékenykedő Ange-Jacques Gabriellel bővíttette ki kastélyát.

Anderson szerint az épület 20-30 millió dollár közötti áron fog elkelni. Hozzátette, hogy ügyfele elégedett az árral, noha az jócskán elmarad az ingatlan helyreállítására fordított összegtől. "Elfogadta, hogy a végzet őt is eléri, és remélhetőleg Madame Pompadour fogja várni a másik világban" - mondta az ügyvéd.

Madame de Pompadour idejében Voltaire is a kastély híres látogatói közé tartozott, míg Baysari mások mellett Ronald Reagant, Mihail Gorbacsovot, Mick Jaggert és Károly herceget is vendégül látta.

"Baysari számára az a fontos, hogy olyasvalaki kezébe kerüljön az épület, aki tovább folytatja csinosítgatását és gondoskodik a fenntartásáról" - jegyezte meg Anderson. A kastély fenntartási költsége legkevesebb 450 ezer euró évente.

(MTI)