Cukorbetegséget és rákot is okozhat, ha valaki éjszakai munkát végez

Az éjszakai munka káoszt okoz az emberi szervezetben, és hosszú távú következményekkel is járhat - figyelmeztetnek brit szakemberek. A váltott műszakok már korábban összefüggésbe hozták a 2-es típusú cukorbetegség, a szívroham és a rák előfordulásának magasabb kockázatával – írja a Femina.

Cukorbetegséget és rákot is okozhat, ha valaki éjszakai munkát végez
-illusztráció-

A délkelet-angliai Surrey Egyetem Alváskutató Központjának szakemberei most a legmélyebb molekuláris szinten vizsgálták a váltott műszaknak a szervezetre gyakorolt hatásait - adta hírül a BBC News.

A szakértőket meglepte az éjszakai ébrenlét okozta károk mértéke és kialakulásuk gyorsasága. Az emberi szervezetnek megvan a maga természetes ritmusa, belső órája, amely az éjszakai alváshoz és a napközbeni aktivitáshoz van hangolva.

Ez a belső ritmus az egész szervezetre hatással van - a hormonális rendszertől és a testhőmérséklettől kezdve az aktivitási szintig és az agyfunkciókig.

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában - PNAS - közölt tanulmány szerzői 22 kísérleti alanyt követtek figyelemmel, amint azok szervezete a normálisról átállt az éjszakás váltott műszakot végző emberek szervezetének ritmusára. A vértesztek azt mutatták, hogy rendes körülmények között a gének 6%-a volt úgy időzítve, hogy a nap bizonyos szakaszaiban nagyobb vagy kisebb aktivitással dolgozzon. Amikor az önkéntesek éjszaka dolgoztak, ez a genetikai finomhangolás elveszett.

- A rosszul időzített alvás miatt a ritmus szerint működő gének több mint 97%-a - több mint ezer gén - kiesik a szinkronból. Ez megmagyarázza, hogy miért érezzük magunkat rosszul az időzónák átlépésekor, vagy amikor rendszertelen műszakban kell dolgoznunk - mondta Simon Archer, a Surrey Egyetem egyik szakembere.

Derk-Jan Dijk társkutató szerint a szervezet minden szövetének megvan a saját napi ritmusa. Az ezekben bekövetkező zavarokat illetően a szakember elmondta, úgy kell elképzelni, mint egy házat, amelynek minden szobájában van egy óra. Amikor ezek az órák szabálytalanul kezdenek járni, akkor eluralkodik a káosz a háztartásban.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a váltott műszakban dolgozóknál növekedhet a 2-es típusú cukorbetegség és az elhízás kialakulásának kockázata amiatt, hogy túl keveset alszanak, ráadásul a nap nem megfelelő szakaszában. Más elemzések azt sugallták, hogy az éjszaka dolgozók körében gyakrabban fordul elő szívroham, de a mellrák, valamint a bélrendszeri daganatok esélye is nő.

- Tisztában vagyunk azzal, hogy a váltott műszakban végzett munka és az időzóna-átlépés negatív mellékhatásokkal és egészségi következményekkel jár. Ezek több évnyi ilyen típusú munka után jelentkeznek, és úgy hisszük, hogy a génkifejeződésben bekövetkező ritmusváltozások valószínűleg összefüggésben vannak ezen hosszú távú következmények némelyikével - tette hozzá Derk-Jan Dijk.

Femina