A cukorbetegség és az AniFitt termékek

A cukorbetegséget egységes betegségnek tartották, viszont az inzulinszint mérésének a lehetőségével két nagy csoportra osztották. Tehát nem egy egységes megbetegedés, mivel hátterében a szénhidrát anyagcsere két különböző zavara áll.

A cukorbetegség és az AniFitt termékek

Az 1-es típusú cukorbetegség oka az inzulin teljes hiánya, amelyet az inzulint termelő B - sejtek pusztulása indukál. A sejtek pusztulását egy autoimmun folyamat okozza, ez a mai napig nem tisztázott. Legnagyobb mértékben a fiatalokat érinti. Jellegzetes tünetei rendkívüli gyorsasággal jelennek meg. Ezek közé a megnövekedett vizeletmennyiség, az állandó szomjúságértez, a fokozott étvágy ellenére bekövetkező súlyvesztés, a magas vércukorszint, a cukor megjelenése a vizeletben tartozik. Minél fiatalabb a beteg, annál erősebben manifesztálódik. A betegség kezeléséhez és a szervezet egyensúlyának a fenntartásához élethosszon át tartó inzulinkezelés szükséges. Tehát a nem termelődő inzulint exogén úton pótoljuk. Az inzulinkezelés létfontosságú része a diéta, amely az alkalmazott inzulinkészítménnyel összehangolva, pontos időpontok és elfogyasztható szénhidrát mennyiségek beállításával valósul meg. A diétára azért van szükség, mert az egyes inzulinkészítmények hatás görbéje nem fedi le a táplálékokból felszívódó szénhidrátok által okozott vércukor-emelkedést.

A 2-es típusa inkább az időseket érinti, azonban a típusos tünetek sokszor nem nyilvánvalók, nem jelennek meg. Kialakulását az inzulintermelő B – sejtek kimerülése, tehát az inzulin viszonylagos hiánya okozza. A betegség fennállását csak szűrővizsgálat vagy más okokból végzett kivizsgálás deríti. Diagnosztizálható az éhomi vércukorszint, a nap bármely időpontjában mért vércukorérték, illetve az orális glukóztoleranciateszt alapján. Előfordulhat, hogy akár a kialakulása után 10 – 20 évvel fedezik fel. A kezelése az inzulinfüggő mechanizmus útján és az inzulintól független úton ható orális antidiabetikumok, valamint a megfelelően beállított diétával valósul meg.

Diéta cukorbetegségben:

Kiemelten fontos a pontosan, személyre szólóan meghatározott diéta, amely az alkalmazott inzulinkészítményhez vagy antidiabetikumhoz alkalmazkodik. A naponta és az étkezésenként elfogyasztható szénhidrát mennyiség képezi az alapját. Ehhez nélkülözhetetlen ismerni az fogyasztott élelmiszerek szénhidrát tartalmát és a vércukorszint emelő hatását.

Az AniFitt szénhidrát csökkentett lisztkeverékek nemcsak az alacsony szénhidrát tartalmuk, hanem a magas rosttartalmuk miatt előnyösek e diétában. Az AniFitt eritrit és ízesített formái a nem felszívódó szénhidrát tartalom, a 0 glikémiás index és a 0 kalória tartalom miatt alkalmazhatók.

A kenyerek és sós pékáruk közül érdemes a teljes kiőrlésű tönkölylisztből, rozsból vagy AniFitt szénhidrát csökkentett lisztkeverékből készülteket választani. Diétás rost tartalmuk miatt lassabban szívódnak fel és emésztődnek meg. Egy szelet kenyér (54 g) 30 g szénhidrátot tartalmaz, az AniFitt szénhidrát csökkentett lisztkeverékből készült kenyér egy szeletje (54 g) 15 g szénhidrátot tartalmaz.

A tej és tejtermékek fogyasztását a reggeli órákban kerüljük, mivel ebben az időszakban a legrosszabb az inzulin érzékenység. Uzsonnára már lehet fogyasztani, viszont a hozzáadott cukrot és cukrot tartalmazókat ekkor is kerüljük.

Tévhit, hogy a cukorbeteg nem ehet édességet. A cukorbeteg is fogyaszthat mértékkel, de a magasabb tápértékűeket kell választani, nem az „üres kalóriákat” tartalmazókat. Tehát egy gyümölcsös vagy tejes desszertet AniFitt édesítőszerrel elkészítve.

A húsok szénhidrát tartalmát elhanyagolhatjuk, mivel pl. 100 g csirkemell 0,5 g, a 100 g pontyszelet 0 g szénhidrátot tartalmaz. Tehát nem tartalmaznak.

A zöldségek és gyümölcsök esetében már más a helyzet. Nem egyszerű összehasonlítani egy alma szénhidrát tartalmát egy narancséval. A gyümölcsök és a zöldségek különböző formájúak, méretűek, és míg az egyikről azt gondoljuk, hogy alacsony szénhidrát tartalmú, könnyen kiderülhet, hogy ez csupán súlya és formája miatt van így. Az általános szabály, hogy minden olyan gyümölcsöt és zöldséget be kell számolni, amely (100g-ban) 5 g szénhidrát tartalomnál többel rendelkezik.

Beszámítandó pl.: görögdinnye, narancsa, alma, szőlő, meggy, gesztenye, banán, zöldborsó, kukorica, burgonya, sárgarépa, tök, zöldbab, stb.

Heti 4-5 db tojás fogyasztása megengedett, szénhidrát tartalma 0. 

 

Forrás: anifitt.eu