Csütörtökön lenne a nárciszok napja, a járvány miatt őszre halasztják az akciót

Csütörtökön sárga nárciszokat osztogató önkénteseknek kellett volna ellepniük az utcákat Szlovákiában, hogy a rákbetegek megsegítésére gyűjtsenek, de a koronavírus-járvány megváltoztatta a tervet, ebben az évben ősszel lesz a nárciszok napja – tájékoztatta a TASR hírügynökséget az akciót szervező Rákellenes Liga (Liga proti rakovine).

Csütörtökön lenne a nárciszok napja, a járvány miatt őszre halasztják az akciót
Fotó: TASR

A 30 éve működő Rákellenes Liga fő célja a rákos betegek támogatása és a lakosság egészségének védelme. Épp ezért a járvány miatt úgy döntöttünk, a hagyományos gyűjtést más időpontban szervezzük meg" - mondta Eva Kováčová, a liga ügyvezető igazgatója.

A gyűjtésből befolyó pénz teszi ki a bevételek 70 százalékát, az összeget olyan projektek megvalósítására költik, mint például az ingyenes konzultáció, egyszeri anyagi segítségnyújtás, üdülési lehetőségek, ingyenes pszichológiai segítség, bentlakásos otthonok fenntartása, programok szervezése.

A rákbetegek és hozzátartozóik által leggyakrabban feltett kérdések alapján a liga az egészségügyi minisztériummal együttműködve tájékoztató videót készített arról, miként kell védekezni az új koronavírus ellen. A közösségi hálón keresztül is kommunikálnak a betegekkel, gyógytornászok tornagyakorlatokat állítottak össze a rákos betegek számára, és tippeket adnak arra, hogyan lehet aktívan eltölteni az időt addig, amíg a járvány tart.

A Rákellenes Liga munkáját egész évben lehet támogatni a szervezet weboldalán keresztül, vagy az adó két százalékával.


(TASR)