Csaknem tízmillió gyerek eshet ki az iskolából a járvány lecsengésével

Világszerte mintegy 9,7 millió gyerek eshet ki végleg az iskolából az év végéig a koronavírus-járvány miatt - figyelmeztetett a londoni székhelyű Save the Children nemzetközi segélyszervezet hétfőn.

Csaknem tízmillió gyerek eshet ki az iskolából a járvány lecsengésével
-illusztráció- (Fotó: AP)

Tizenkét országban - köztük Nyugat- és Közép-Afrikában, illetve Jemenben és Afganisztánban - szélsőségesen nagy a veszélye annak, hogy a gyermekek a kijárási korlátozások felfüggesztését követően sem térnek vissza az iskolába. További 28 országban nagy, illetve mérsékelt ennek kockázata - írta honlapján közzétett jelentésében a szervezet

A kijárási tilalmak csúcsán világszerte 1,6 milliárd gyermek nem járt iskolába.

A világjárvány előtt 258 millió gyermek és serdülő maradt ki az oktatásból.

Inger Ashing, a Save the Children igazgatója példátlan oktatási vészhelyzetnek nevezte az elmúlt időszak fejleményeit.

"Tudjuk, hogy a legszegényebb, leginkább a társadalom peremén élő, legnagyobb lemaradással rendelkező gyerekek szenvedték a legkomolyabb veszteségeket"

- mondta.

A segélyszervezet beszámolója szerint a világ legszegényebb országaiban 77 milliárd dollárral csökkenhetnek az oktatásra szánt összegek a következő másfél évben. Azokban az államokban, ahol a kormány az oktatásra szánt pénzekkel foltozza be a világjárvány miatt keletkezett költségvetési lyukakat, 2021-ig akár összesen 192 milliárd dollárral  is csökkenhetnek az oktatási kiadások - állítja a jelentés

Ashing aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy nőhetnek az amúgy is létező egyenlőtlenségek gazdagok és szegények, illetve fiúk és lányok között. A jelenlegi időszakban a lányokat az erőszak, a gyermekházasság és a korai terhesség fokozott kockázata fenyegeti - hangsúlyozta a jelentés.

A Save the Children ennek fényében arra kérte a kormányokat és a donorországokat, hogy növeljék az oktatási kiadásokat. Emellett felszólította a hitelezőket, hogy függesszék fel a törlesztések behajtását a kevés jövedelemmel rendelkező országokban. Ennek köszönhetően akár 14 milliárd dollár is felszabadulhatna oktatási célokra.

(MTI)