Csaknem 11 ezer halálesethez vezethet Japánban a HPV-oltás ajánlásának leállítása

Csaknem 11 ezer méhnyakrákos halálozáshoz vezethet Japánban, hogy a kormány leállította a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás ajánlását - állapította meg egy friss tanulmány.

Az állítólagos mellékhatások miatti reklamációk hatására a japán kormány 2013 júniusában abbahagyta a vakcina aktív ajánlását.

A The Lancet Public Health című tekintélyes orvosi lap új számában megjelent tanulmány szerint a döntés következében több mint 24 600 új méhnyakrákos esettel kell számolni, melyek megelőzhetők lennének.

Japán népességi és egészségügyi adatok, valamint a méhnyakrák előfordulási gyakoriságának ismeretében azt állapították meg, hogy ha nem történik változás, a következő 50 évben 10 800 halálesetet okoz a méhnyakrák.

"Amennyiben a japán kormány folytatja a HPV elleni védőoltás aktív ajánlását, tanulmányunk szerint ezeknek a haláleseteknek a többsége megelőzhető"

- mondta el a Reutersnek Sharon Hanley, a Hokkaidói Egyetem professzora, a kutatás egyik vezetője.

A japán egészségügyi minisztérium immunizációs hivatalának igazgatóhelyettese, Tamura Kei egy decemberi interjúban azt mondta: "belső konfliktus az oka, hogy aktívan nem propagálják a védőoltást", de ő maga úgy véli, jobb beadatni.

A HPV mindkét nemnél okozhat szemölcsöt a genitáliákon, nőknél azonban méhnyakrákot is. Évente mintegy 10 ezer japán nőnél állapítják meg méhnyak rosszindulatú daganatát, körülbelül háromezren halnak bele.

A HPV elleni vakcinát 2009-ben vezették be az országban, a serdülő lányok oltottsága gyorsan elérte a 70 százalékot.

Miután azonban az egészségügyi minisztérium felhagyott az oltás aktív ajánlásával, az arány egy százalék alá zuhant. A döntés hátterében mellékhatások - többek között izomfájdalom, alvászavarok, fény- és hangérzékenység - miatti panaszok álltak.

A japán állami egészségbiztosítási ellátásban részesülő 12-16 éves lányok továbbra is ingyen kapják a védőoltást, ha kérik.

(MTI)