Csak nők vehetnek részt a szaúd-arábiai divathéten

Kizárólag női közönség előtt zajlik az első szaúd-arábiai divathét, amely kedden kezdődött a rijádi Ritz-Carlton szállodában. 

A szervezők azt sem engedik meg, hogy az eseményt fotósok vagy operatőrök örökítsék meg.

Az első szaúd-arábiai Divathéten a stílusos öltözködés iránt érdeklődő szaúdi nők megismerkedhetnek a legnagyobb nemzetközi divatházak legfrissebb kollekciói mellett a népszerű hazai "divatdiktátorok", köztük Arva Banavi és Masael Alradzshi munkáival. A világsztárok közül Jean Paul Gaultier és Roberto Cavalli jelent meg.

"Mindig is érdeklődtek a divat iránt Arábiában" - mondta az AFP-nek Nura Bint Fajszal al-Szaud hercegnő, a rendezvény tiszteletbeli elnöke. Mint mondta, az általa vezetett szaúdi divattanács megpróbálja soha nem látott színvonalra emelni a divatipart az országban.

 Októberre már kitűzték a második szaúdi divathét időpontját is. 

Az Arab-öböl menti sivatagos királyságban a nők egész testüket fedő laza ruházatot, abaját kötelesek viselni a nyilvánosság előtt. Egy szaúdi vallási vezető azonban éppen a közelmúltban jelentette ki, hogy a szaúdi nőket nem kellene arra kényszeríteni, hogy abaját hordjanak. Egyelőre nem tudni, hogy a kormány változtat-e a törvényen.

(MTI)