Čaputová szerint a fiatalok viselik a legnehezebben a járvány okozta helyzetet

A fiatalok lelki egészsége és a járvány a témája annak a kedd esti online beszélgetésnek, amelyen Zuzana Čaputová köztársasági elnök is rész vesz.

Čaputová szerint a fiatalok viselik a legnehezebben a járvány okozta helyzetet
Fotó: TASR

Az államfő Marek Madro pszichológussal és a Selassie néven ismert Matej Slažanský youtuberrel fog beszélgetni a témáról – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Martin Strižinec, a köztársasági elnök szóvivője.

„Az új típusú koronavírus a fiatalokra jelenti a legkisebb egészségügyi kockázatot, de lelkileg leginkább őket viseli meg ez a járványhelyzet. A hazai, valamint a külföldön végzett kutatások is egyértelműen mutatják, hogy a koronavírus-járvány okozta válság, az elszigeteltség, a bizonytalanság, a harag, a szorongás vagy a depresszió ennél a korosztálynál figyelhető meg leginkább" - mondta az elnök asszony. Rámutatott, hogy a mentálhigiénés ellátás fontos, nem szabad elhanyagolni.

Madro is megerősítette, hogy a világjárvány komoly hatással van a fiatalok lelkiállapotára. Szerinte a fiatalok ebből a szempontból más helyzetben vannak, mint a felnőttek. „Nincs elég tapasztalatuk ahhoz, hogy megbirkózzanak minden problémával, és amikor nehéz helyzetbe kerülnek, a megoldásaik szélsőségek lehetnek" - magyarázta. Más kedvezőtlen jelenségekre is rámutatott, például az online térben elkövetett szexuális zaklatás jelenségére, a családon belüli erőszak elharapódzására és az öngyilkos gondolatok erőteljesebb megjelenésére.

A beszélgetés élő közvetítése 19 órától követhető Zuzana Čaputová köztársasági elnök közösségi oldalán.


(TASR)