Büntethetővé teszik a szexuális zaklatást Szaúd-Arábiában

Szaúd-Arábiában büntethetővé teszik a szexuális zaklatást, amit a konzervatív szunnita muszlim ország liberalizálását népszerűsítő aktivisták paradigmaváltásként értékeltek kedden.

A vahhábita olajmonarchia befolyásos tanácsadói testülete, a Súra Tanács jóváhagyta azt a törvénytervezetet, amelynek értelmében akár öt évig terjedő börtönbüntetéssel és 300 ezer szaúdi riál pénzbírsággal büntetnék a szexuális zaklatás elkövetőit. 

A jogalkotói hatalommal nem bíró tanács egyik női tagja úgy fogalmazott: a törvénytervezet a legjobb időben született, ugyanis egyre több nőt lehet látni az utcán. Hozzátette: a jogszabály szóbeli és tettleges zaklatásra is vonatkozik.

A közel-keleti országban egyre nagyobb befolyással bíró Mohamed bin Szalmán koronaherceg tavaly kötelezte el magát a szaúdi társadalom és gazdaság korszerűsítése mellett. A trónörökös az utóbbi hónapokban "körüludvarolta" országa szövetségeseit reformelképzelései megvalósításához. Ennek érdekében több száz milliárd dolláros befektetésekről tárgyalt az Európában, illetve az Egyesült Államokban tett látogatásai során. 

A koronaherceg reformterveinek egyik mérföldköve a nők autóvezetési tilalmának eltörlése. Szaúd-Arábia az egyetlen ország a világon, ahol egyelőre törvény tiltja, hogy a nők autót vezessenek. A tilalom június 24-én megszűnik. 

Jogi aktivisták ugyanakkor óvatosságra intettek annak fényében, hogy az utóbbi két hétben egy tucat, a nők autóvezetési tilalma és a férfi gyámsági rendszer eltörléséért kampányoló aktivistát őrizetbe vettek.

(MTI)