Brutálisan tönkreteheti a tüdőt a Covid-19 – sokkal jobban, mint a cigi

Sokkoló látványt nyújt a súlyosabb lefolyású Covid-19 megbetegedésen átesett személyek tüdeje, a betegség ugyanis rendkívüli módon tönkreteheti ezt a létfontosságú szervünket

Brutálisan tönkreteheti a tüdőt a Covid-19 – sokkal jobban, mint a cigi
Fotó: CBS DFW/Dr. Brittany Bankhead-Kendall

Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) által okozott Covid-19 megbetegedés bizonyos esetekben a tüdőt támadja, akik pedig felépülnek belőle, azoknak is súlyosan megkárosíthatja ezt a szervüket.

A texasi egyetem professzora, Brittany Bankhead-Kendall traumatológiai orvos mutatott be röntgenfelvételeket egy egészséges, egy régóta dohányzó és egy súlyosabb lefolyású Covid-19-en átesett személy tüdejéről, az eredmény pedig őt magát is sokkolta - írta meg a Daily Mail nyomán a Tvnoviny.sk.

Bankhead-Kendall elmagyarázta, hogy egy dohányos tüdeje kissé elszürkül, elhomályosodik a röntgenfelvételen, a koronavírus-fertőzésen átesett személyeké azonban súlyosabban kifehéredik és besebesedik, emiatt pedig kevesebb oxigénnel látja el az egyes szerveket.

"A Covid utáni tüdő sokkal jobban tönkre van téve, mint bármely kemény dohányosé, amit eddig láttam" - fogalmazott a látottak alapján a Twitteren. Hozzátette, a fertőzésből felgyógyultak esetében is megmaradhat, sőt, súlyosbodhat a légszomj.

Rámutatott, hogy a szakemberek gyakran csak a fertőzés okozta halálozásra összpontosítanak, oda kellene azonban figyelni a páciensek hosszú távú egészségügyi problémáira is, amit a Covid-19 okoz.

A koronavírus elsősorban az idős embereknél okoz tüdőgyulladást. A tüdő ilyenkor folydékkal telik meg, ami gyulladást okoz benne. Ha a tüdőhólyagocskák vízzel telnek meg, akkor nem tudnak befogadni annyi oxigént, mint amennyire az emberi testnek szüksége volna, emiatt köhögni kezdünk vagy légszomjunk lesz. Ennek eredménye, hogy a fertőzés miatt megsérült tüdőszöveten át az oxigén nem tud rákapcsolódni a vörösvértestjeinkre, aminek következtében csökken a szervek oxigénellátása, a rendellenességek pedig fokozatosan szervi leállásokat és halált okoznak.

Brittany Bankhead-Kendall közölte, hogy minden fertőzött esetében, akinél jelentkeznek a tünetek, készítenek tüdőröntgent a kórházban, és 70-80 százalékuk esetében megfigyelhető a tüdő károsodása.

"Számos olyan páciensünk volt, aki állította, hogy semmi baja, rendben van, a röntgenkép azonban ennek ellenkezőjét mutatta" - húzta alá. Emiatt felhívja minden olyan személy figyelmét, akinél a betegség súlyosabban jelentkezett, hogy menjenek el tüdővizsgálatokra. Előfordulhat ugyanis, hogy az érezhető egészségügyi problémák csak később jelentkeznek.

(Tvnoviny.sk/Daily Mail)