Bizonyos nők illata ellenállhatatlan a férfiorr számára

Termékeny napjaikon a nők sok férfiorr számára különösen kellemes illatot árasztanak. Néhányan azonban kiváltképp vonzóak a női nemi hormonoknak köszönhetően - állapították meg berni kutatók. 

A nők testszagát a havi ciklus befolyásolja, legtermékenyebb napjaikon a legvonzóbb ez az illat. Léteznek azonban egyéni különbségek is: valójában egyes nők különösen vonzó illatúak univerzálisan, minden férfiorr számára - közölték kedden a Berni Egyetem tudósai. 

Az egyetemen dolgozó Daria Knoch és a Berni Egyetemi Kórházban, valamint a Konstanzi Egyetemen dolgozó kollégái közös kutatásuk eredményéről a Proceedings of the Royal Society B című szaklapban számoltak be. 

A kutatásban 28 nő és 57 férfi vett részt. A nőknek szigorú szabályokat kellett követniük, hogy csökkentsék a testszagra ható befolyásokat. Nem vehettek be fogamzásgátló tablettát és a vizsgálat ideje alatt nem oszthatták meg ágyukat senkivel, le kellett mondaniuk a csípős ételekről, az alkoholról és semleges tisztálkodószereket kellett használniuk.

Ciklusuk legtermékenyebb napjaiban éjszakára pamutvattát rögzített a nők hónaljához. Ezzel párhuzamosan nyálmintákból megállapították a hormonszintjüket. Később a férfiak megszagolták a pamutvattákat és egy nullától százig terjedő skálán meghatározták, mennyire érzik vonzónak az adott szagot.

A tudósok összegzése szerint a résztvevők eléggé egyetértettek abban, mely nők illata a vonzó. Azoknak a nőknek az illatát értékelték a legvonzóbbnak, akik egy bizonyos hormonszintet mutattak. Minél magasabb volt egy nő ösztrogénszintje és minél alacsonyabb a progeszteronszintje, annál vonzóbbnak találták a férfiak a természetes testszagát. 

Evolúcióbiológia szempontból ez tökéletesen érthető Daria Knoch szerint: a nemi hormonoknak ezen szintje ugyanis a női ciklus legtermékenyebb napjain arra utal, hogy különösen nagy esélye van a fogantatásnak. Az evolúciós elmélet szerint a férfiak olyan partnereket keresnek, akikkel a lehető legsikeresebb lehet a szaporodás. 

Korábbi tanulmányok bizonyították, hogy a férfiak a megfelelő nemihormonszintű nők arcát és testét tartják a legvonzóbbnak. 

Az egyéni illatkülönbségeket előidéző más okokat a kutatók nagyrészt ki tudták zárni. Így például a kortizol nevű stresszhormon ennek a kutatásnak a keretében látszólag semmilyen hatással nem volt arra, milyen vonzó egy nő természetes illata. 

A tudósok vérmintákkal azt is vizsgálták, vajon a résztvevők immunrendszere szerepet játszik-e. 

"Bizonyos tanulmányok ugyanis azt feltételezik, hogy a partnerválasztás a lehető legeltérőbb immunrendszerű nő vagy férfi választásán alapul, hogy az utód a kórokozók elleni legjobb védekező rendszerrel rendelkezve kerüljön a bölcsőbe" - fogalmazott Janek Lobmaier, a tanulmány társszerzője. 

A résztvevő férfiak és nők immunrendszere közötti hasonlóság azonban semmilyen hatással nem volt a kutatás során az illatok értékelésére. 

A fogamzásgátló tablettának a testszag attraktivitására gyakorolt hatását nem vizsgálták. "Feltételezhető azonban, hogy a hormonális fogamzásgátlás megmásítja a természetes testszagot" - véli Koch. 

Azt nem vizsgálták, milyen hatása van a férfi hormonoknak a férfiak testszagára és annak nőkre kifejtett hatására. Korábbi kutatások szerint azonban a férfiak bizonyos, a magas tesztoszteronszinttel összefüggő külső jellemzői is különösen vonzóak a nők számára. 

A túl sok azonban itt sem jó: a túlzón domináns és maszkulin jellemzők a nőkre inkább agresszívan, ezért kevésbé vonzón hatnak.


MTI/para