Betegséget okozhat a családon belüli tabu és hazugság

Míg egyesek szerint a kegyes hazugság a hosszú házasság titka, másoknál egyáltalán nem fér bele, hogy ne az igazat mondják a párjuknak. Az utóbbiak teszik jól, hiszen bár a hazugságok rövid ideig komfortosabbá tehetik az életünket, idővel komoly betegséget is okozhatnak.

Betegséget okozhat a családon belüli tabu és hazugság

Több idősebb korban lévő ember panaszkodik, hogy nehezebben tudja kezelni a régen semminek tűnő kegyes hazugságokat. A leggyakoribb tabu téma egy korábbi, letagadott házasság, eltitkolt románc.

Ha titokban maradnak ezek a hazugságok, akár életre szóló szorongást, depressziót, üldöztetési mániát is kifejleszthet a titok őrzőjében. Ha pedig megtörténik a lebukás abból bekövetkezik a családi tragédia. Ennek elkerülésének egyetlen módja a családon belüli őszinteség.

„Aki azt reméli, hogy soha nem derül fény a korábbi kicsapongására, önmagát áltatja.  

 Minden házasulandónak ismernie kell a párja múltjának fontosabb részleteit, amelybe feltétlenül beletartozik az, hogy volt-e már férjes, vagy nős, van-e gyermeke, esetleg tartott-e fent homoszexuális viszonyt.

A szülőknek minden esetben gondolniuk kell gyermekeikre, akik mit sem tehetnek az egészről.

Gyenge vigasz az, hogy ilyenkor a tabu fenntartója, vagy abban éppen elbukó szenved a legjobban lelkiismereti okok miatt, hiszen a kegyes élethazugságával tönkre teheti a benne bízók boldog, őszinte családba, akár jövőbe vetett hitét.

-para-