"A baba születése után másfél-két évvel regenerálódnia kell a párkapcsolatnak" – A családdá válásról Komáromban

"Párból családdá válni, családban párnak maradni" – ezzel a címmel tartottak előadást Komáromban, a Fészek Családi Kör Polgári Társulás jóvoltából. A Zichy-pontban Nagy Annamária és Ujpál Emőke pszichológusok beszéltek arról, hogyan ápoljuk és építsük a párkapcsolatunkat a kisgyermekes családi időszakban, amikor minden felborul és minden figyelem a gyerek, gyerekek felé irányul.

"A baba születése után másfél-két évvel regenerálódnia kell a párkapcsolatnak" – A családdá válásról Komáromban
Fotók: a szerző- További felvételekért kattints!

Nagy Annamária pszichológus kiemelte, ahhoz, hogy egészséges család alakuljon ki, egészséges felnőttekre van szükség. Ehhez pedig elengedhetetlen az önismeret, hangsúlyozta. „Bár elsőre furcsának hangozhat, önismeret alatt önmagunk életének pontos ismeretét értjük. Sok kiskorban történt élményünk gyerekszemmel marad meg bennünk. Ezeket az emlékeket kell felnőtt szemmel körbejárnunk és megvizsgálnunk. Mindenki életében vannak dolgok, melyekre hevesen reagál. Ennek oka, hogy gyermekkorunkban történt velünk valami, ami érzékennyé tett minket arra az adott jelenségre. Ezeket kell kezelnünk saját magunkban” – fejtette ki, majd hozzátette, nem szabad elfojtásban és tagadásban élnünk.

Az önismerethez hosszú, fáradtságos és fájdalmas út vezet. Szükség van hozzá csendre, nyugalomra. A szakember Tari Annamária szakpszichológus gondolatát idézte, mely szerint napjainkban lelki inkontinencia jellemez bennünket. Ennek jelentése, hogy az érzelmeinket azonnal megosztjuk mindenkivel a közösségi oldalunkon, elkerülve a feldolgozáshoz szükséges csend időszakát.

„Fektessünk időt önmagunkba, hogy aztán adni tudjunk a párunknak, családunknak” – húzta alá.

Fontos, hogy az önismereti úton a párunkkal együtt haladjunk, osszuk meg vele fejlődési szakaszainkat. Ezen az úton sokszor kellemetlen dolgok is kiderülnek-hangzottak el Nagy Annamária szavai –, lényeges, hogy ezeket is elfogadjuk, s kezeljük. Az önismeret által a párkapcsolatunk is fejlődik és változik.

A párkapcsolatban a három legfontosabb dolog az intimitás, az elköteleződés és a szenvedély megléte. Nagy Annamária pszichológus elmondta, kiemelt helyen szerepel, hogy őszinteséggel és bizalommal legyünk a párunkkal szemben, hogy ismerjük önmagunkat, valamint, hogy tudatosan éljünk, tudatos döntéseket hozzunk.

A családdá válásról Ujpál Emőke pszichológus beszélt. „A baba megszületésekor törvényszerűen bekövetkezik egyfajta egyenetlenség, amikor minden figyelem a kicsire irányul. Tisztában kell lennünk azzal, hogy ekkor a férfi-női szerepek kissé a háttérbe szorulnak, el kell ezt fogadnunk.

Azonban fontos, hogy ne essünk abba a hibába, hogy a háttérből 30-40 évig nem is mozdítjuk ki önmagunkat. A baba születése után másfél-két évvel regenerálódnia kell a párkapcsolatnak”

– hívta fel a figyelmet.

Szó esett a kiszolgáltatottság érzéséről, mely gyakran felébred a nőkben az anyasággal, otthon töltött idő alatt. Ilyenkor ugyanis kiesnek a munkából, nincs önálló bevételük, ezáltal egyfajta gyermeki kiszolgáltatottságot érezhetnek. Fontos, hogy ennek hangot adjunk, hogy tudjunk róla beszélni a párunkkal, továbbá lényeges, hogy a férfi hogyan áll ehhez.

„Két gyermek születése között, nagyon fontos, hogy megtörténjen a már említett párkapcsolati regenerálódás. Ugyanis, amennyiben úgy jön a világra a következő gyermek, hogy mondhatni még nem tért észhez a párkapcsolat, egyfajta dupla terhelésnek tesszük ki azt” – szögezte le Ujpál Emőke, aki továbbá kifejtette, mennyire fontos, hogy meghalljuk a belső hangunkat. Manapság – folytatta – rengeteg külső inger ér bennünket, sok tanácsot kapunk, de ezeket a helyükön kell kezelni, s nem szabad megfeledkeznünk az ösztöneinkről.

Családalapítás után újra kell fogalmaznunk az igényeinket, hiszen azok megváltoznak a baba érkezésével, hangzott el a beszélgetőesten. Az elvárásainkat és igényeinket érdemes minél előbb, még a viták kialakulása előtt tisztázni.

„Miután megbeszéltük a problémákat, igényeket, tennünk is kell annak megoldásáért. Nem elég csak beszélni róla, hiszen attól nem változik semmi” – mondta.

Az estet Ujpál Emőke a következő gondolattal zárta: „Ahogyan önmagunkat, úgy a kapcsolatunkat is folyamatosan tölteni kell!

SzC