Az osztrákok tavaly alig mentek nyaralni, de az idén bepótolnák

Tavaly az osztrákok több mint fele egyáltalán nem, vagy csak a szokásosnál kevesebbet ment nyaralni, ezért a felgyülemlett igény miatt az idén hosszú szabadságokat terveznek a karriere.at munkaközvetítő portál felmérése szerint.

Az osztrákok tavaly alig mentek nyaralni, de az idén bepótolnák
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

Tavaly jelentős mértékben visszaszorították a nyaralási és üdülési célú utazásokat Ausztriában a járványvédelmi korlátozások, a karantén és a távolságtartási előírások.

A munkában állóknak több mint a fele egyáltalán nem, vagy a szokásosnál jóval rövidebb időre ment el üdülni a karriere.at online felmérése alapján. Eszerint a dolgozóknak 36 százaléka tavaly a szokásosnál kevesebb szabadságot vett ki, 17 százalékuk pedig egyáltalán nem.

Ugyanebből a felmérésből az is kiderül, hogy a munkában állók a tavalyi kihagyást az idén - ha lehet -kompenzálni szeretnék. A megkérdezettek közül minden negyedik ember két hétnél hosszabb időre tervez szabadságot kivenni. A felmérés szerint a megkérdezettek 49 százaléka érzi úgy, hogy "azonnal" szüksége lenne szabadságra.

Georg Konjovic, a karriere.at igazgatója hangsúlyozta, hogy sokan a részmunkaidős foglalkoztatás mellett merítették ki szabadságkeretüket. A munkaadóknak ezért szerinte kiemelt figyelmet kellene fordítaniuk arra, hogy ezek az alkalmazottak is tudjanak pihenni.

A megkérdezettek 51 százaléka szerint a járványvédelmi korlátozások és azok következményei az idén is alapjaiban befolyásolják a dolgozók nyaralással kapcsolatos döntéseit. Pihenési célból 44 százalékuk tervezi, hogy szabadságra megy, 59 százalékuk külföldre, 34 százalékuk belföldre és 7 százalékuk otthon maradna.

"Mihelyt megkezdődik a nemzetközi utazási korlátozások enyhítése, a dolgozók jó része azonnal élni kíván a lehetőséggel, hogy felhasználja a felhalmozott szabadságát"

- mondta Konjovic.

"A munkaadóknak erre nem árt felkészülniük". Hozzátette, hogy a trend "egyértelműen a hosszú szabadságok kivétele felé mutat".

A felmérésben megkérdezettek 37 százaléka két hétre, egynegyede annál hosszabb időre kíván szabadságot kivenni. A megkérdezettek közül már csak kevesebb mint minden tizedik (9 százalék) elégszik meg hosszú hétvégéken eltölteni a szabadságát.

(MTI)