Az emberek 90 százaléka táplál valamilyen előítéletet a nőkkel szemben

Egy ENSZ-felmérés szerint az emberek 90 százaléka táplál valamilyen előítéletet a nőkkel szemben, például gondolja, hogy számukra kevésbé fontos az egyetemi végzettség, mint a férfiak számára, vagy ha kevés a munkahely, akkor azt inkább a férfiaknak kell juttatni.

Az emberek 90 százaléka táplál valamilyen előítéletet a nőkkel szemben
Fotó: Pixabay

A férfiak és a nők több mint egynegyede (28 százaléka) nem lát semmi kivetnivalót abban, ha egy férfi veri a feleségét - derül ki a Gender Social Norms Index nevű jelentéséből, amely azt vizsgálta, milyen mértékben akadályozzák a hiedelmek a nemek közti egyenlőség megvalósulását.

A nemzetközi nőnap alkalmából New Yorkban közzétett jelentés 75 országra, a világnépesség 80 százalékra vonatkozólag használt fel adatokat. Az eredmény némi előrelépésről tanúskodik, például növekszik az elemi iskolába beíratott lányok száma és csökken az anyai halandóság, ugyanakkor az emberekben még mélyen gyökereznek különféle előítéletek.

Az adatok szerint a férfiak 91 százalékának és a nők 86 százalékának van legalább egy kérdésben egyértelműen elfogult álláspontja, például a férfiakat a nőknél alkalmasabbnak tartja politikai vagy gazdasági vezetőnek.

A nőkkel szembeni elfogultság világbajnoka Pakisztán, ahol 99,81 százalék táplál legalább egy előítéletet, de nem marad le ezen a téren Katar (99,73 százalék) és Nigéria (99,73 százalék) sem. A legkevésbé elfogultak az andorraiak (27 százalék), a svédek (30 százalék) és a hollandok 39,75 százalék. Még a franciák többsége, 56 százaléka is táplál valamilyen szexista előítéletet.

MTI