Az egyenjogúságért tüntettek a nők Svájcban

Országos sztrájkot tartottak a svájci nők tisztességesebb fizetést, a férfiakkal egyenlő jogokat, valamint az erőszak és a szexuális zaklatás felszámolását követelve. Legutóbb 28 éve került sor hasonló megmozdulásra az alpesi köztársaságban.

Az egyenjogúságért tüntettek a nők Svájcban
Fotó: AP/Alexandra Wey

A női szakszervezeti tagok, vállalkozók és politikusok több helyszínen szerveztek felvonulásokat és tiltakozásokat, például babakocsis tüntetéseket és nyilvános piknikeket. Egyebek között béregyenlőséget, a háztartási és gondozói munka elismerését és igazságos elosztását, a munkaidő általános csökkentését, illetve a fogamzásgátló szerek és a művi terhesség-megszakítás ingyenessé tételét követelték.

Szót emeltek a háztartási alkalmazottak, tanárok, illetve idős- és beteggondozók fizetésemeléséért. Ezekben a szakmákban és hivatásokban többségében nők dolgoznak.

Az ország nyugati részén fekvő Lausanne katedrálisánál százak gyűltek össze péntekre virradóra. A tüntetők raklapokból tüzet gyújtottak, és nyakkendőket, melltartókat dobtak a lángok közé. 

Máshol serpenyőkoncerttel jelezték a sztrájk kezdetét. Pénteken tizenegy órakor sok nő ideiglenesen felfüggesztette a munkát, még a svájci parlament ülését is megszakították.

Bázel legmagasabb felhőkarcolóján, a Roche Toweren csütörtök este megjelent a megmozdulás logója, egy Vénusz-szimbólum lila háttérrel, benne egy ökölbe szorított kézzel.

Felmérések szerint a sztrájkot a lakosság 63,5 százaléka támogatja. A svájci nők az utolsók között kaptak szavazati jogot Európában, 1971-ben. Az alkotmányban 1981. június 14-én rögzítették a nők egyenjogúságát. 

Az alpesi köztársaságban a nők átlagosan bruttó 6491 frankot keresnek havonta, 18,3 százalékkal kevesebbet, mint a férfiak. A különbség még ugyanolyan szakképzettség esetében is 8 százalékos.

MTI