Az anyai szívroham és agyvérzés kockázatát is csökkentheti a szoptatás

Nemcsak a csecsemő egészségét védi az anyatej, de az anya szív- és érrendszeri betegségeinek kockázatát is csökkentheti a szoptatás egy új tanulmány szerint, amelyet 300 ezer kínai nő bevonásával végeztek.

Azoknál az anyáknál, akik szoptatták a gyerekeiket, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának mintegy 10 százalékkal kisebb kockázatát mérték azokhoz képest, akik nem szoptattak. Minél hosszabb ideig táplálták így a babájukat, annál jobban csökkent a kockázat - olvasható az amerikai kardiológiai társaság lapjában (Journal of the American Heart Association).

"A tanulmány eredményei összhangban állnak az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) ajánlásával, amely szerint az élet első hat hónapjában kizárólag anyatejjel kellene táplálni a csecsemőket" - írta közleményében Zhengming Chen, az Oxfordi Egyetem epidemiológusa.

Korábbi tanulmányok a szoptatás rövid távú anyai előnyeire, a terhesség utáni koleszterin- és vércukorszint, valamint a vérnyomás csökkentésére világítottak rá, a hosszú távú előnyök nem voltak egyértelműek.

Az Oxfordi Egyetem, a Kínai Orvostudományi Akadémia és a Pekingi Egyetem 300 ezer, 30 és 79 év közötti nő adatait tanulmányozta. Az adatbázis részletes információkat tartalmazott az életmódról és a terhességekről, szülésekről is.

A nyolcéves követési időszak alatt a tanulmányban részt vevő 290 ezer, korábban nem szívbeteg nő közül 16 671-nél alakult ki szívbetegség, 23 983-nál agyvérzés. Az egyáltalán nem szoptató nőkhöz képest azoknál, akik szoptattak, 9 százalékkal kisebb eséllyel alakult ki szívbetegség és 8 százalékkal kisebb eséllyel agyvérzés.

Akik két évig vagy annál is hosszabb ideig szoptattak, azoknál a szívbetegségek 18 százalékkal, az agyvérzés 17 százalékkal kisebb kockázatát állapították meg azokhoz a nőkhöz viszonyítva, akik sosem szoptattak.

Gyerekenként minden további hat hónap szoptatás a szívbetegség kockázatának 4, az agyvérzés esélyének 3 százalékos kockázatcsökkenését mutatta - írták a kutatók.

"Noha az oksági kapcsolatot nem állapítottuk meg, a szoptatás anyai előnyei az anyagcsere terhesség utáni gyorsabb helyreállásával függhetnek össze" - mutatott rá Sanne Peters, az Oxfordi Egyetem munkatársa, a tanulmány egyik szerzője.

MTI/para