Attól tartanak a rendőrök, hogy több lesz a családon belüli erőszak

A szlovák rendőrség felhívta a figyelmet, tisztában vannak vele, hogy a bezártság megnövelheti a családon belüli erőszak kockázatát. Éppen ezért minden ilyen bejelentést kivizsgálnak és egyénileg bírálnak el - közölte Michal Slivka, az országos rendőrkapitányság szóvivője.

Attól tartanak a rendőrök, hogy több lesz a családon belüli erőszak
Illusztráció

Emlékeztetnek viszont, hogy csak olyan eseteket tudnak vizsgálni, amelyeket bejelentenek náluk, vagy amelyekről valamilyen úton-módon tudomást szereznek.

"Természetesen számolunk azzal, hogy a bejelentett esetek száma ebben az időszakban nőni fog, ezt nem lehet kizárni" - mondta.

Szavai szerint ehhez hozzájárulhat a társadalomban egyre erősödő frusztráció, ami a szociális kapcsolatok beszűküléséből és a családi jövedelem csökkenésével, elvesztésével kapcsolatos félelmekből adódik.

A családtagok sokkal több időt töltenek együtt és a családon belüli erőszak potenciális áldozatainak sokkal kisebb az esélye arra, hogy valamely családtagra, külső segítségre támaszkodhatnak.

Az ilyen esetek bejelentésénél a rendőrség információt nyújtanak arról is, hogy milyen szervezetekhez fordulhatnak ebben az időszakban. Igénybe vehetik emellett az erőszakkal együtt élő nők számára létrehozott segélyvonalat (0800 212 212). Slivka közölte, hogy a segélyvonal túloldalán segítséget kaphatnak az áldozatok, meghallgatják és eligazítják őket.

A szóvivő közlése szerint minden egyes bejelentést kivizsgálnak, kiértékelik a veszélyeztetettség mértékét és aszerint lépnek, illetve hozzák meg az intézkedéseket a veszélyeztetett személyek védelme érdekében.

A családon belüli erőszak áldozatai, de bárki, aki ilyesmiről tudomást szerez, jelentkezzen a 158-as segélyhívón, amely a nap 24 órájában elérhető.

(TASR)